Zoldervloerisolatie of niet?

Vraag

We hebben twijfels over het al dan niet isoleren van onze zoldervloer in onze nieuwbouw. De zolder zelf zal afgesloten worden met zolderluik en zal voorlopig enkel de functie van bergruimte hebben. Het hellend dak is reeds volledig geïsoleerd met minerale wol (22-24 cm), omdat onder meer onze ventilatieunit er komt te staan.

Aangezien quasi iedereen ons afraadde om vloerverwarming op de slaapkamers te plaatsen, en we ook geen voorzieningen hebben getroffen voor radiatoren, lazen we hier en daar dat het nuttig kon zijn om de zoldervloer ook beperkt te isoleren, om de warmte vanop het gelijkvloers wat beter op de slaapkamers te houden (we zitten ook met een vide in de buurt van de slaapkamers).

Onze architect zegt nu dat het niet nodig is om die zoldervloer te isoleren, dat hier enkel een laag chape volstaat om nadien te vloeren. Wat is de beste oplossing hier naar comfort op de slaapkamers en naar gemakkelijkheid en budgetvriendelijkheid om een zoldervloer te plaatsen toe?

Antwoord

Bij Dialoog VZW geven ze het volgende antwoord: "Aangezien de ventilatieunit op zolder komt te staan, lijkt het me zinvol dat de warmte die je in de woning produceert ook tot op de zolder kan komen. Daarom zou ik afraden de zoldervloer te isoleren. Verder is het ook zo dat  de warmteverliezen naar de zolder ook minimaal zullen zijn aangezien het dak toch behoorlijk geïsoleerd is. Komt nog bij dat de buizen van de ventilatie telkens door de isolatie gaan en er dus veel perforaties doorheen de isolatie zullen zijn."

"Het niet verwarmen van de bovenverdieping op zich, vinden we los van de zoldervloerisolatie geen goed idee. Daarom moet de masterbedroom niet per se verwarmd, maar een dressing en de kinderkamers vragen toch een minimale basistemperatuur en later als de kinderen meer op hun kamer aanwezig zijn is een verwarming zeker geen overbodige luxe."

"Ik kan uit uw vraag niet opmaken of de badkamer ook op de verdieping aanwezig is? Ook hier is een verwarming zeker noodzakelijk. Het is zinvol om in een goed geïsoleerde woning overal lichtjes te verwarmen. Dit komt het comfort ten goede en vraagt niet veel extra energieverbruik. Kortom: gebruik de centen die je anders in de vloerisolatie zou steken in het plaatsen van één of twee radiatoren op de verdieping en ga zeker niet over tot het af en toe elektrisch bijverwarmen van de verdieping."     

Producten

Glaswol

Knauf

Glaswol

MULTI-FIT: dé isolatieplaat voor uw hele woning

IKO enertherm

MULTI-FIT: dé isolatieplaat voor uw hele woning

Aluthermo en het EPC/EPB: duidelijke resultaten!

Aluthermo SA

Aluthermo en het EPC/EPB: duidelijke resultaten!

Vloer isoleren met gespoten PUR hardschuim

Isolteam

Vloer isoleren met gespoten PUR hardschuim

Kooltherm® K15 is de eerste isolatieplaat met resolschuim voor geventileerde gevels

Kingspan Insulation N.V.

Kooltherm® K15 is de eerste isolatieplaat met resolschuim voor geventileerde gevels

Optimale isolatie van daken en zolders

ISOVER

Optimale isolatie van daken en zolders