Zavelbed vervangen door chape bij renovatie?

Vraag

Wij hebben een woning van rond 1950 en willen de tegelvloer op de gelijkvloers in de woning vervangen. Onze woning is volledig onderkelderd. Nu ligt deze vloer op een zavelbed van minstens 6 cm diep (op sommige plaatsen is dit 9 cm). De volledige dikte tussen plafond in de zolder en de vloerbedekking in de living is zo'n 15 cm. Gezien de huidige situatie in de living kan de vloer 2 à 3 cm hoger komen, meer kan niet. We zouden graag zo goed mogelijk isoleren.

Wat is de beste oplossing? Kunnen we best de zavel vervangen door isolatiechape, waar direct op gevloerd kan worden? Ik vind vaak terug dat er op isolatiechape toch nog een gewone chape moet komen, maar is dat altijd het geval? Of toch beter eerst 2 cm isolatie spuiten en daarop 5 cm gewone chape? En kan dit een effect hebben op de stabiliteit van de huidige welfsels of maakt dat niet zoveel uit?

Antwoord

We legden je vraag voor aan Karen Smets van Eerste Hulp bij Duurzaam Bouwen. Dit is haar advies: 

"De opbouwhoogte bovenop je draagvloer is in dit geval beperkt. Onder een nieuwe vloer moet je overal een gewapende chapelaag van minimum 6 cm voorzien. Plaats voor isolatie bovenop de vloer is er dus eigenlijk niet. Er zijn geen isolatielagen op de markt die tegelijk ook als chape kunnen dienen."

"In dit geval doe je er goed aan het kelderplafond te isoleren. Dit kan je eventueel zelf doen, middels de plaatsing van isolatieplaten tegen het kelderplafond. Indien de hoogte van je kelder beperkt is, kies je best voor een isolatiemateriaal met een zo laag mogelijke lambdawaarde. Dit kunnen PIR- of PUR-platen zijn. Een dikte van 10 cm zou al voldoen aan de huidige eisen voor een ingrijpende energetische renovatie."

  • De opbouwhoogte bovenop je draagvloer is in dit geval beperkt. Onder een nieuwe vloer moet je overal een gewapende chapelaag van minimum 6 cm voorzien. Plaats voor isolatie bovenop de vloer is er dus eigenlijk niet. Er zijn geen isolatielagen op de markt die tegelijk ook als chape kunnen dienen.
  • In dit geval doe je er goed aan het kelderplafond te isoleren. Dit kan je eventueel zelf doen, middels de plaatsing van isolatieplaten tegen het kelderplafond. Indien de hoogte van je kelder beperkt is, kies je best voor een isolatiemateriaal met een zo laag mogelijke lambda-waarde. Dit kunnen PIR of PUR platen zijn. Een dikte van 10 cm zou al voldoen aan de huidige eisen voor een ingrijpende energetische renovatie.

Producten

Ik wil verbouwen

Focus Housing

Ik wil verbouwen

Zelfdakstore EPDM-folie

Zelfdakstore

Zelfdakstore EPDM-folie

Cedral sidings

Cedral

Cedral sidings

Vind een geschikte aannemer op buildyourhome.be

Build Your Home

Vind een geschikte aannemer op buildyourhome.be

EKO Sanitair klokputten - Laat je verleiden door het uitzicht!

ACO Douche

EKO Sanitair klokputten - Laat je verleiden door het uitzicht!