Water in kelder

Vraag

Wij zijn een klein jaartje aan het bouwen. Momenteel zitten we in de afwerkfase (chapewerken). Tot onze verbazing krijgen wij water binnen in onze gemetselde kelder. Vermoedelijk via de kimnaad, vloer/eerste betonblok. Wij hebben onze kelder tweemaal gecementeerd en geteerd. Tevens hebben wij een noppenfolie voorzien.

De tuin is nog niet aangelegd. Wij zien dat de woning precies in een put ligt daar de grond (zand) rondom de woning iets hoger ligt. De hevige regenval hebben wij het vermoeden dat het water naar het huis/keldermuren sijpelt.

Nu zijn we van plan om de grond binnen enkele maanden tegoei aan te leggen door een deel grond weg te voeren en de grond licht te laten aflopen naar de tuin/straat.

Doch blijft het risico dat wij altijd een probleem gaan hebben met water die binnen sijpelt via de kimnaad. Nu ons tuin nog niet is aangelegd, vragen wij ons af hoe we dit probleem best kunnen aanpakken. Alles uitgraven en drainage leggen? Zoja, waar de drainage precies voorzien? Het probleem langs de binnenzijde aanpakken? Afwachten tot het zand in de tuin tegoei is aangelegd? ...

Tevens vragen wij ons af als wij iemand aansprakelijk kunnen stellen voor dit probleem.. Architect? Aannemer die ons huis heeft gemetseld?

Antwoord

Simon Dejaeghere van Vochtbestrijding Tibas probeert een antwoord te bieden:

"Indien het probleem te linken valt aan hevige regenval zou ik adviseren om inderdaad een drainage van de tuin te voorzien vooraleer deze definitief wordt aangelegd. Het probleem met uw kelder zal wellicht zijn dat er niet met een kimplaat is gewerkt aan de buitenkant waardoor het water vanop de betonplaat doortrekt in uw onderste betonblok."

"De drainage wordt best voorzien rondom de woning en op een diepte van ongeveer 30 tot 50 cm in uw situatie. Idealiter wordt de drainage inderdaad aan de voet van de noppenfolie gelegd (uw kelderkim). Qua aansprakelijkheid denk ik dat u best uw architect aanspreekt."

Producten

Betonnen prefab werkputten en smeerkelders

O beton

Betonnen prefab werkputten en smeerkelders

Zelf fundering gieten van je huis?  Bestel zelf je beton.

Qlikbeton

Zelf fundering gieten van je huis? Bestel zelf je beton.

Grenzeloze mogelijkheden met betonbestrating

Coeck nv

Grenzeloze mogelijkheden met betonbestrating

Met beton als ruwbouwmateriaal staat je huis meer dan stevig in zijn schoenen!

infobeton.be

Met beton als ruwbouwmateriaal staat je huis meer dan stevig in zijn schoenen!

Presentatie: funderingen, balken en draagvloeren voor beginners

SOS Ingenieur

Presentatie: funderingen, balken en draagvloeren voor beginners

Architectonisch sierbeton van SVK

SVK

Architectonisch sierbeton van SVK