Geen bouwvergunning voor aanbouw: wat nu?

Vraag

bovenaanzicht

bovenaanzicht

Ik heb een alleenstaand huis in een verkaveling (open bebouwing). Zeer recentelijk hebben we onze tuin aangelegd. Bij deze tuin hebben we een houten berging tegen het huis geplaatst waarvan ongveer 13m² berging en 13m² carport. Ook hebben we op het bestaande terras een terrasoverkapping (open) geplaatst met een lamellendak (32m²).

Er is verder niets aan de oorspronkelijke woning gewijzigd, dus we hebben hier enkel iets tegen gebouwd. We hebben dit project gerealiseerd met een tuinarchitect. Aangezien die ons nooit geadviseerd had om hiervoor een vergunning aan te vragen, is deze vraag ook nooit bij ons op gekomen.

Beide constructies (terrasoverkapping/berging-carport) staan voor een klein gedeelte binnen de drie meter van de perceelsgrenzen. Aan de berging- en carportzijde zijn er buren waar we een zeer goede relatie mee hebben. Aan de andere zijde is er een straat en met de buren tegenover deze straat hebben we ook een zeer goede verhouding.

Nadat de tuin was aangelegd, kregen we via vrienden de vraag of we hiervoor een vergunning hadden aangevraagd. Ik heb dan hiervoor naar de gemeentelijke diensten gebeld (ik had hen wel niet vermeld dat de tuin reeds was aangelegd, maar dat we dit wilden doen) en zij hadden me gemeld dat er geen uitbreiding meer mogelijk was.

Wat kunnen we nu best doen? We hebben de vrees dat indien we dit aangezien we hetgene wat net is gebouwd, dienen af te breken of aan te passen en dit willen we ten allen tijden vermijden.

Antwoord

Het is natuurlijk aan jullie om op voorhand de nodige vergunningsvoorwaarden op te zoeken vooraleer de werken van start gaan. De meest voor de hand liggende oplossing is om de onvergunde werken te laten regulariseren. Het is dan best mogelijk dat je niets moet aanpassen. Alles laten zoals het nu is, kan in de toekomst voor problemen zorgen, bijvoorbeeld bij de eventuele verkoop van de woning. 

Beantwoord door: Livios
Meer beantwoorde vragen over Vergunningen

Vind je dit artikel interessant?

bookmark_border Bewaar artikel

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

Producten

Vind een energiedeskundige (EPC, EPB, EAP,..) in uw buurt

Kadaster

Vind een energiedeskundige (EPC, EPB, EAP,..) in uw buurt

Bouwen of verbouwen? Vraag je gratis publicaties aan.

Vlaams Energieagentschap (VEA)

Bouwen of verbouwen? Vraag je gratis publicaties aan.