Mag ik scheidingsmuur afwerken langs mijn kant?

Vraag

Onze woning is 12 meter lang, die van de buur is 16,5 meter lang. Momenteel is deze muur aan onze zijde opgetrokken in snelbouwsteen, dus 4,5 meter lang en 3,5 meter hoog. Dient de buur deze muur op zijn kosten voor ons af te werken?

Bijkomend heeft de buur na deze totale lengte van zijn woning (16,5 meter) nog eens een muur hieraan gekoppeld van 4 meter en 2,5 meter hoogte, dus in totaal kijken we op een muur bestaande uit snelbouwstenen van in totaal 25m².

Deze muur staat volledig op het perceel van de buren. Wat met de afwerking aan onze zijde en de kosten die hieraan verbonden zijn? Graag zouden we dit laten afwerken in dezelfde gevelsteen dan dewelke gebruikt is voor onze woning. Wie draagt de kosten?

Antwoord

We legden je vraag voor aan advocaat Mark Huygen: "Je kan best eerst navraag doen op de dienst stedenbouw van uw gemeente.  Is de muur vergund ? Is de  muur op de perceelsgrens gebouwd of niet ?"

"Tevens is het aangewezen dat u eerst met uw buur overlegt. Mogelijk is er regeling mogelijk tussen naburen. Indien de muur een wachtgevel is en op de perceelsgrens is gebouwd kan je de gemeenmaking bekomen. In dat geval draagt u de kosten van afwerking."

Producten

Makelaarsovereenkomsten

Monard Law

Makelaarsovereenkomsten

Bouwrecht en onroerend goed - adviesverlening

Dehaese & Dehaese advocatenkantoor bvba

Bouwrecht en onroerend goed - adviesverlening

Bijstand gerechtelijke procedure

Huygen Advocaten

Bijstand gerechtelijke procedure