Huurder verkoopt: wat kan ik doen?

Vraag

Ik heb een huis gehuurd met contract voor een jaar. Na zes maanden beslist de verhuurder om te verkopen. Ikzelf kan dat niet kopen. Ben ik verplicht mijn contract uit te doen of te betalen aangezien de verhuurde wil verkopen en de mogelijke nieuwe eigenaar erin komt? En kan ik eventueel nu al verhuizen zonder kosten?

Antwoord

We vroegen het voor je na bij Annelies Van Praet van De Syndicus:

"De Woninghuurwet voorzit in een bescherming voor huurcontract die een vaste datum hebben VOOR het verlijden van de aktedatum. Bijvoorbeeld door de huurovereenkomst te laten registreren. Ik ga er van uit dat dit gebeurd is want dat is een verplichting. De nieuwe eigenaar zal in dat geval de huurovereenkomst moeten naleven. Dit wil zeggen dat hij over dezelfde mogelijkheden beschikt om de overeenkomst op te zeggen als de vorige verhuurder."

"Indien het contract toch niet zou geregistreerd zijn maar je woont er al minstens 6 maanden dan beschik je over dezelfde rechten. Maar in dat geval beschikt de nieuwe eigenaar wel over een opzegtermijn van 3 maanden vanaf het verlijden van de akte als hij er zelf wil gaan in wonen of grondige verbouwingen wil doen. Zonder reden opzeggen kan ook maar mits betaling van een schadevergoeding. Opzegtermijn is 3 maanden."

"Zelf als huurder kan je opzeggen volgens de mogelijkheden voorzien in de woninghuurwet."

Producten

Bouwrecht en onroerend goed - adviesverlening

Dehaese & Dehaese advocatenkantoor bvba

Bouwrecht en onroerend goed - adviesverlening

Makelaarsovereenkomsten

Monard Law

Makelaarsovereenkomsten