Is er nog garantie op mijn zonnepanelen?

Vraag

Onze zonnepanelen zijn eind 2012 geplaatst door een energiecenter. Volgens dat energiecenter is er geen garantie meer omdat leverancier failliet is. Toch gaf ze op papier tien jaar productgarantie met als opmerking dat de totaalprijs een samenstelling is van panelen, aantallen, type omvormers ..... en de garantie. Bij de voorwaarden staat dan weer wel dat productgaranties onder de verantwoordelijkheid vallen van de fabrikant/producent/leverancier. Is de installateur hier dan tevens de leverancier ?

Antwoord

We stelden de vraag aan advocaat Peter Henriksen: "De verkoper van uw zonnepanelen kan zijn aansprakelijkheid niet ontkennen louter omwille van het feit dat zijn eigen leverancier in faling ging. Het is met uw verkoper dat u een contractuele relatie heeft en niet met zijn leverancier. Uw verkoper kan zijn aansprakelijkheid niet ontlopen door eenvoudigheidshalve te verwijzen naar zijn eigen leverancier."

"In eerste instantie zal u dienen na te gaan welke garantie contractueel overeengekomen werd. Deze contractuele garantie dient door de verkoper te worden gerespecteerd. Zelfs wanneer de contractuele garantie geen oplossing zou bieden, kunt u zich mogelijks beroepen op de wettelijke bepalingen. Een verkoper dient een koper immers te vrijwaren voor verborgen gebreken. U draagt dan wel de bewijslast dat de gebreken op het ogenblik van de aankoop in de kiem aanwezig waren.

"Indien u uw vordering wenst te stellen op basis van de wettelijke principes, zult u dit tevens dienen te doen binnen korte termijn nadat deze gebreken werden vastgesteld."

Producten

Makelaarsovereenkomsten

Monard Law

Makelaarsovereenkomsten

Bouwrecht en onroerend goed - adviesverlening

Dehaese & Dehaese advocatenkantoor bvba

Bouwrecht en onroerend goed - adviesverlening

Bijstand in bouwproces

Huygen Advocaten

Bijstand in bouwproces