Appartement huren voor lange termijn?

Vraag

Is het mogelijk een appartement te huren voor een lange periode? Kan dit in een huurovereenkomst wettelijk genoteerd worden? Als het appartement tijdens die tijd zou verkocht worden, moet de nieuwe eigenaar het huurcontract overnemen?

Antwoord

Je kan een appartement voor verschillende termijnen huren, tot zelfs levenslang. Die overeenkomst laat je wel best notarieel vastleggen.

Bij een nieuwe eigenaar veranderen de voorwaarden voor jou niet. Je contract blijft lopen. Wat de opzegmogelijkheden betreft, vinden we dit terug op de website van de Vlaamse makelaarsvereniging CIB:

"Een overeenkomst van levenslange duur kan in bepaalde gevallen vroegtijdig worden opgezegd. De huurder kan de overeenkomst op elk moment vroegtijdig beëindigen, mits een opzeg van drie maanden. Hij moet wel een schadevergoeding betalen van drie maanden, twee maanden of één maand als hij vertrekt in respectievelijk het eerste, tweede of derde jaar van de huur. Daarna moet de huurder geen schadevergoeding meer betalen. De verhuurder kan niet vroegtijdig opzeggen, tenzij uitdrukkelijk anders bepaald in de huurovereenkomst. Zo kunnen de partijen in de huurovereenkomst voorzien dat de verhuurder de huur kan opzeggen omdat hij zelf het pand wil bewonen of omdat hij de woning grondig wil verbouwen."

Beantwoord door: Livios
Meer beantwoorde vragen over Huren

Vind je dit artikel interessant?

bookmark_border Bewaar artikel

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

Producten

Vastgoed als investering

Groep Huyzentruyt nv

Vastgoed als investering

Ik wil huren

Focus Housing

Ik wil huren

Immovlan App - nooit eerder was uw zoektocht zo aangenaam

ImmoVlan

Immovlan App - nooit eerder was uw zoektocht zo aangenaam

Makelaarsovereenkomsten

Monard Law

Makelaarsovereenkomsten

Bouwrecht en onroerend goed - adviesverlening

Dehaese & Dehaese advocatenkantoor bvba

Bouwrecht en onroerend goed - adviesverlening