Hoe ervoor zorgen dat houtsoort Red Merantie niet zwart wordt?

Vraag

Ons huis is afgeleverd met deuren en kozijnen van de houtsoort red merantie. Blanke Edelbeits HG.

Een deel van beits was na één jaar verdwenen. Aan de zuidkant het ergst. Bij het opnieuw aanbrengen van de beits, wordt het hout zwart van kleur. In de fabriek lijkt een pigmentlaag (verf) aangebracht te zijn.

Hoe kan ik het zwart worden van het hout tegengaan?

Antwoord

We legden je vraag voor bij HoutInfoBois.

"Het is moeilijk te antwoorden op je vraag zonder bijkomend beeldmateriaal. Mogelijke oorzaken van het donker kleuren van het hout na de behandeling met de beits is dat het hout voordien ietwat vergrijsd was (zoals je zei, de beits was na een jaar al niet meer aanwezig). Als je vergrijsd hout dan zonder meer opnieuw insmeert met een beits, zal het hout donker verkleuren. De groei van een zwartkleurige oppervlakteschimmel op het hout is ook een mogelijkheid.

We kunnen je aanraden de gevelbekleding volledig licht op te schuren, tot de kleur van het originele hout terug zichtbaar is. Op dit blote hout breng je dan 2 tot 3 lagen (hangt af van product tot product) afwerkingsproduct aan. Als je op zoek bent naar producten om hout buiten af te werken, kan je voor raad steeds langsgaan bij je lokale houthandelaar. Zij zullen je weten te zeggen welke producten specifiek voor je in aanmerking komen. Ik geef je hieronder een link mee naar een lijst van Belgische houthandelaars, die je kan rangschikken op provincie:

http://www.nuhos.be/nl/houthandel-in-belgie/het-portaal-van-de-houthandel "

Producten

Aluminium huisdeuren

Hörmann Belgium NV

Aluminium huisdeuren

Ramen en deuren in hout

KwadrO Ramen & Deuren

Ramen en deuren in hout

Aluminium ramen en deuren

Pouleyn NV

Aluminium ramen en deuren

Mastiff, hét passende deurpaneel

Kömmerling

Mastiff, hét passende deurpaneel

Nieuwe ramen en deuren? Bestel eerst je gratis renovatiemagazine

Verstandig Bouwen

Nieuwe ramen en deuren? Bestel eerst je gratis renovatiemagazine