Huurders sterven, verhuurster stelt vreemde eisen: wat kunnen we doen?

Vraag

Mijn ouders die huurden zijn amper vijf weken geleden gestorven. Mijn drie zussen en broer moeten het huurcontract van de woning opzeggen (wettelijke drie maanden).

De huisbaas stelt wel heel vreemde eisen. Een week na overlijden van mijn beide ouders belt ze ons op om te vragen of we de shampoo kunnen wegnemen. Ze was blijkbaar al tweemaal in het appartement geweest zonder onze toelating. Ondertussen doet ze dit op regelmatige basis. Toen we het huurcontract erbij namen staat er werkelijk in 'de verhuurder mag ten allen tijde de woning betreden'. Is dit wettelijk, mag een verhuurder dat wel in een contract opnemen?

Ze zegt nu al dat ze de waarborg niet zal terug betalen omwille van x en y en ze wil het appartement nu al leeg zien (we betalen nog tot eind oktober, nu zijn we augustus). Omdat de rekeningen van onze ouders geblokkeerd zijn, eist ze bijna dat wij dat voorschieten... wij gaan dit uiteraard niet doen. De notaris zal erop toezien dat alles betaald wordt.

Dit is een huisbaas die werkelijk over lijken gaat. Ons rouwproces wordt extra moeilijk gemaakt door dit onsympathieke gedrag. Mijn ouders betaalden steeds op tijd en hebben het appartement goed gesoigneerd. Er waren ook een aantal zaken niet in orde bij aanvang, maar die werden bewust niet vermeld in de plaatsbeschrijving. Mijn ouders hadden toen al gezegd dat we waarschijnlijk last zouden krijgen van de huisbaas want ze waren er een beetje bang van. 

Wat kunnen we best in deze situatie doen? 

Antwoord

We vroegen het voor je na bij advocaat Peter Henriksen:

"Indien de nalatenschap werd aanvaard, treedt u inderdaad in de rechten en de plichten van uw ouders met betrekking tot deze overeenkomst. Aangezien de huurovereenkomst werd opgezegd, dient tot aan het verstrijken van de opzegtermijn de huur correct te worden betaald, tenzij u met de eigenaar een overeenkomst kunt sluiten dat de opzegtermijn wordt verkort en het appartement aldus eerder ter beschikking wordt gesteld.

Indien een dergelijke overeenkomst niet mogelijk blijkt, spreekt het voor zich dat het appartement ook niet eerder dient te worden leeggemaakt dan tegen het verstrijken van de opzegtermijn. 

De vrije toegang door de verhuurder zonder akkoord van de huurder is in principe onrechtmatig. De verhuurder kan wel een bezoekrecht opnemen in de overeenkomst, doch neemt dit niet weg dat hieromtrent een afspraak dient te worden gemaakt.

Wat betreft de huurwaarborg, deze zal na het teruggeven van de sleutels dienen te worden vrijgegeven tenzij huurschade kan worden bewezen. Met het oog op het bewijs van huurschade, zal de plaatsbeschrijving als uitgangspunt worden genomen."                           

Producten

Bouwrecht en onroerend goed - adviesverlening

Dehaese & Dehaese advocatenkantoor bvba

Bouwrecht en onroerend goed - adviesverlening

Makelaarsovereenkomsten

Monard Law

Makelaarsovereenkomsten