Hoe moet ik poolhouse opbouwen?

Vraag

Ik wil graag een poolhouse bouwen, maar heb een vraag omtrent de waterkering. De opbouw: eerst hebben we de vloerplaat van gewapend beton. Daarop wordt een gewone snelbouwmuur gemetst van 29x14x14 cm. De hoogte wordt ongeveer zo'n 2,5 m. Op de buitenzijde van deze muur worden er steenstrips gelijmd. Er is geen isolatie voorzien. We werken met een plat dak.

Ik weet dat als men met een spouw werkt, men een waterkering plaatst. Maar hoe gebeurt dat dan als men maar met één buitenmuur met steenstrips werkt? Moet men dan ook een waterkering voorzien of iets anders? En hoe gebeurt dit?

Antwoord

"Dit is geen goeie constructie", meent architect Eric Houben. "Midden de jaren '50 is men overgegaan van massieve muren van minstens 35 cm dikte naar spouwmuurconstructies.  Deze vroegen minder materiaal en waren beter waterdicht.  Terug overstappen naar een dunnere enkelvoudige muur is dus geen goed idee."

"De plaatsing van de steenstrips op zichzelf is niet waterdicht. Aangezien er als drager slechts met één muur van 14 cm dikte gewerkt wordt, zal het geheel dus ook niet waterdicht zijn. De waterkering waarvan sprake werkt enkel tegen opstijgend vocht, niet tegen horizontale regendoorslag doorheen de wand.

Er dient dus overgestapt te worden naar een spouwconstructie (voor de waterdichting), waarbij het buitenblad dan bekleed wordt met steenstrips.  Andere mogelijkheid is eerst een plaatsing van isolatie waartegen de strips gelijmd worden (de isolatie zorgt dan voor de waterdichte afscherming).

Misschien is een andere gevelbekleding te overwegen : hout, kunststof, leien, pannen en dergelijke worden geplaatst op een latwerk, met daarachter een waterdichte en dampopen folie.  Ziet niet uit als bakstenen, maar is wel waterdicht en vermoedelijk goedkoper dan de voorgestelde werkwijze."

Producten

Dit is de perfecte basis voor je tuinhuis

Qlikbeton

Dit is de perfecte basis voor je tuinhuis

Renoveren van bestaande of nieuwe daken

Aquaplan

Renoveren van bestaande of nieuwe daken