Aannemer beëindigt werken niet: wat kunnen we nog doen?

Vraag

Ingevolge de ondertekening van een offerte werden werken voor een bepleistering van de buitenmuren in november 2016 aangevat. Tot op heden (3 september 2017) zijn de werken nog steeds niet beëindigd. Niettemin ontvingen wij reeds een eindfactuur (met rappel) ter betaling van de verschuldigde som.

Dit werd uiteraard niet uitgevoerd, want wij vrezen alzo dat de werken nooit zullen beëindigd worden. Na een telefonisch onderhoud met betrokken zaakvoerder stelde deze dat de werken beëindigd waren. Hem confronterende met de toestand, verklaarde hij zich bereid ter plaatse te komen. Tot op heden echter geen nieuws.

Vraag:

1. Kan ik een ultieme datum voor het beëindigen van de werken vooropstellen, zodat ik naar iemand anders voor de verdere afwerking kan uitkijken?

2. Wat indien de betrokkene nu een tussentijdse factuur opstelt, die moeilijk controleerbaar is om aldus toch een groot deel van zijn geld te recupereren en de werken toch niet voort te zetten?

Antwoord

De aannemer wordt logischerwijs verondersteld om de werken volgens de regels van de kunst aan te vatten en te beëindigen. Indien dit niet gebeurd is, kan hij niet eisen dat jullie de volledige som betalen.

Langs de andere kant kunnen jullie ook niet zomaar het einde van de overeenkomst inluiden. Op deze manier kan de aannemer een verbrekingsvergoeding eisen. Wat jullie best kunnen doen, is de aannemer een aangetekende brief sturen met daarin een korte schets van de situatie en finale datum waarop jullie de werken beëindigd willen zien. Krijg je geen reactie, dan zeggen jullie dat jullie het recht behouden om een andere aannemer aan te stellen.

In dat geval moeten jullie een bedrag afspreken dat de gemaakte kosten dekt. Geraken jullie er niet uit, dan moeten jullie kijken of verdere stappen nodig zijn.

Beantwoord door: Livios
Meer beantwoorde vragen over Aannemer

Vind je dit artikel interessant?

bookmark_border Bewaar artikel

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

Producten

Bouwrecht en onroerend goed - adviesverlening

Dehaese & Dehaese advocatenkantoor bvba

Bouwrecht en onroerend goed - adviesverlening

Bouwen met Dewaele Houtskeletbouw

Dewaele Woningbouw

Bouwen met Dewaele Houtskeletbouw

Download pdf-folders

Verstandig Bouwen

Download pdf-folders

Vind een geschikte aannemer op buildyourhome.be

Build Your Home

Vind een geschikte aannemer op buildyourhome.be

Bouwen op maat op jouw grond

Verelst Woningbouw en Renovatie

Bouwen op maat op jouw grond

Instapklare woningen en appartementen, da's snel verhuizen naar je nieuwe thuis!

Bostoen

Instapklare woningen en appartementen, da's snel verhuizen naar je nieuwe thuis!