Hoe inbouwspots in HDF-panelen beschermen?

Vraag

Wij zouden inbouwspots van 230V type GU10 willen plaatsen in ons plafond, bestaande uit HDF-panelen. Deze komen bovenaan uit op een onbewoonde zolderruimte. Na plaatsing van de spots zijn wij zinnens de zoldervloer te laten isoleren met een gespoten isolatieschuim.

Hoe kan ik de spots het beste beschermen? Ik veronderstel dat het niet aangewezen is dat de spots in dit isolatieschuim terecht komen. Mag ik daar eventueel een kastje over bouwen, en zo ja uit welk materiaal moet dit dan bestaan? Of kan dit eventueel ook met een stuk afvoerbuis? Ik denk hierbij zeker ook aan brandveiligheid. Kan je mij hierop raad geven?

Antwoord

"Bij iedere spot steekt een soort afstandshouder, deze geeft de hoogte aan welke je moet respecteren voor de koeling van de spot", stelt Roel Van den Eynde van Easykit. "Bij ledspots zal dit minder hoog zijn dan bij traditionele spots op 230 of 24V.

Je kan hiervoor een soort inbouwdoosjes voorzien voor spots, zoals je deze hebt voor schakelaars etc. Je mag deze niet zomaar in de isolatie duwen, want dan heeft de spot geen koeling."

Producten

Al 20 jaar designverlichting, binnen én buiten

kreon

Al 20 jaar designverlichting, binnen én buiten

Axolute Schakelmateriaal,  een avant-gardistische reeks schakelaars

BTicino

Axolute Schakelmateriaal, een avant-gardistische reeks schakelaars

Een stopcontact voor elke omgeving

Niko nv

Een stopcontact voor elke omgeving

Verlichting die bij je spanplafond past

Helixe, installatiebedrijf spanplafonds en -wanden

Verlichting die bij je spanplafond past

Makkelijk renoveren met Skylux glaskoepel  iWindow Flex

Skylux

Makkelijk renoveren met Skylux glaskoepel iWindow Flex