Plat dak verhoogd en komt nu tot over mijn perceelsgrens: wat kan ik doen?

Vraag

Perceelsgrens

Perceelsgrens

Mijn buurman heeft laatst toestemming gevraagd om zijn plat dak te verhogen, tot op gelijke hoogte als het mijne. Nu heeft de dakwerker de dakconstructie over de perceelsgrens, op mijn dak gelegd. Dat werd gedaan zonder overleg. De redenen die mijn buurman gebruikte zijn ook niet te verantwoorden. Volgens hem kon de dakwerker de dekstenen niet weghalen en vervangen door bredere. Dat klopt, maar dan is er volgens mij geen enkele reden om zomaar een andere constructie te starten op mijn dak. Wat kan ik hier aan doen?

Antwoord

"Het is niet duidelijk of het om een gemene muur handelt of niet. Vermoedelijk wel", begint advocaat Mark Huygen. "Het is ook niet duidelijk of er schriftelijke toestemming was van u aan uw nabuur. Het is evenmin duidelijk of u door de werkwijze schade heeft opgelopen en/of zal oplopen. Hoe dan ook, het is  vreemd dat er een constructie werd gemaakt  die over de perceelsgrens loopt en tot op uw dak. Vraag is of dit een overdreven overbouw is. Dit kan aan de hand van de vraagstelling niet worden beoordeeld.

Principes in het burgerlijk wetboek zijn als volgt : 

Art. 658. Ieder mede-eigenaar mag de gemene muur hoger doen optrekken; doch hij alleen moet de kosten van de verhoging betalen, alsook de herstellingen tot onderhoud van hetgeen zich boven de hoogte van de gemene afsluiting bevindt, en bovendien een vergoeding voor de last naar evenredigheid van de verhoging en volgens de waarde. 

Overleg met uw buur op basis van dit artikel lijkt dus aangewezen."

Producten

Vind een energiedeskundige (EPC, EPB, EAP,..) in uw buurt

Kadaster

Vind een energiedeskundige (EPC, EPB, EAP,..) in uw buurt

Bouwen of verbouwen? Vraag je gratis publicaties aan.

Vlaams Energieagentschap (VEA)

Bouwen of verbouwen? Vraag je gratis publicaties aan.