Grens met landbouwgrond niet duidelijk: wat moet er allemaal gebeuren?

Vraag

We hebben een huis gekocht met een groot stuk grond. Een gedeelte van de tuin is al afgesloten. Een stuk van de tuin grenst aan landbouwgrond. Er ligt tussen onze tuin en de landbouwgrond een gracht van ongeveer een meter breed. Die gracht begint halverwege het stuk grond en loopt tot een tot het einde van de tuin en daar gaat de gracht naar links waar ze nog een tiental meter doorloopt en dan stopt. Volgens de vorige eigenaar had de gracht weinig nut. Op de gemeente staat de gracht niet geregistreerd.

Nu willen wij onze tuin afsluiten en we hebben metingen gedaan. Tot halverwege onze grond ligt de gracht binnen ons perceel, halverwege ligt de gracht bij de eigenaar van de landbouwgrond.

  • Vraag één: mag de gracht dicht, aangezien ze nergens aangegeven blijkt te zijn?
  • Vraag twee: de eigenaar van de landbouwgrond zegt dat hij een landmeter heeft aangesteld, voor scheidingspalen en de juiste meting, want langs de andere kant van zijn grond, wil hij ook een een poort hangen via een weg, moeten wij dan mee die kosten betalen van de landmeter?
  • Vraag drie: als de gracht bij ons perceel behoort, kunnen we dan onze afsluiting aan de buitenkant zetten van die gracht of moet dat zowiezo aan de binnenkant van ons perceel?
  • Vraag vier: wie is er verantwoordelijk voor het onderhoud van de gracht?

Antwoord

Deze vragenrubriek is er om eerstelijnsinformatie te geven. Rond deze verschillende vragen is er heel wat extra informatie nodig om een gepast antwoord te bieden. Je gaat best eens rondhoren bij je notaris, de gemeente en een landmeter-expert om te horen wat er moet gebeuren en hoe het zit met de kostenverdeling in zo'n gevallen. 

Beantwoord door: Livios
Meer beantwoorde vragen over Bouwgrond

Vind je dit artikel interessant?

bookmark_border Bewaar artikel

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

Producten

Een bungalow? Ook iets voor jou!

Splendid woningbouw

Een bungalow? Ook iets voor jou!

Bouwen op maat op jouw grond

Verelst Woningbouw en Renovatie

Bouwen op maat op jouw grond

Bouwmaterialen

Gamma Belgie

Bouwmaterialen

Blijf op de hoogte van nieuws over bouwen en verbouwen

Livios

Blijf op de hoogte van nieuws over bouwen en verbouwen

Bouw zelf je BEN-woning

Evolution Products

Bouw zelf je BEN-woning

BouwTeam cursus - lees meer over ons programma van 2 zaterdagen

Dialoog vzw

BouwTeam cursus - lees meer over ons programma van 2 zaterdagen