Appartementen gedoogd verklaard in plaats van vergund: kan dit?

Vraag

In 1972 werd de aanvraag voor een vergunning voor de bouw van een appartementsblok geweigerd (2,2 meter te diep gebouwd, de bouwwerken gingen toch verder, er werd een proces-verbaal opgemaakt van het bouwmisdrijf). Na een vonnis in 1980 werd men veroordeeld tot een herstelmaatregel door een meerwaardebelasting te betalen.

Op 01/07/2017 kunnen wij bewijzen dat de meerwaarde betaald is. Er komt een proces-verbaal van uitvoering van het vonnis, en deze wordt gekantmeld. Nu worden de appartementen volgens de gemeente gedoogd? Is dit correct? Moeten deze appartementen niet als vergund geacht worden beschouwd?

Deze staan ook in het gewestplan dat in 1978 in voege is gegaan.

Antwoord

Vergunningsspecialist Jo Vandervelden van DATON boog zich over jouw vraag:

"Indien een proces-verbaal destijds werd opgemaakt, kan dit, enkel in een ontvoogde gemeente, niet als vergund geacht in het vergunningsregister worden opgenomen. Zie hiervoor de codex ruimtelijke ordening artikel 4.2.14 §4. 

U heeft betaald op 1/7/2017, volgens mij is het vonnis verjaard na 30 jaar. Maar wat betreft vonnissen raadpleeg je best een advocaat. De appartementen mogen dan wel gedoogd worden door de gemeente, maar aangezien er een proces-verbaal werd opgemaakt, zou dit in principe moeten vermeld worden aan de notaris/vastgoedmakelaar bij het opvragen van de stedenbouwkundige inlichtingen. Zou u als kandidaat-koper de oaankoop van een niet-vergund appartement overwegen?"

Beantwoord door: Jo Vandervelden, DATON
Meer beantwoorde vragen over Vergunningen

Vind je dit artikel interessant?

bookmark_border Bewaar artikel

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

Producten

Alle info over het kadaster

Kadaster

Alle info over het kadaster

Bouwen of verbouwen? Vraag je gratis publicaties aan.

Vlaams Energieagentschap (VEA)

Bouwen of verbouwen? Vraag je gratis publicaties aan.