Annuleringskosten betalen zonder offerte?

Vraag

Ik heb een huis gekocht. Het huis moet terug gevoegd worden, hiervoor had ik verschillende voegers gecontacteerd. Een van hen kwam langs en had per mail zijn prijs laten weten (geen offerte, geen algemene voorwaarden, gewoon per mail gezegd wat de prijs was zonder btw, zonder omschrijving van de werken). Hij had zelfs voorgesteld om alles zonder factuur te doen (mondeling), maar hierop was ik niet ingegaan, aangezien ik een renovatielening heb afgesloten.

Een maand geleden had ik per mail laten weten dat de prijs wel ok is, en dat we binnenkort terug afspreken om alles in detail te overlopen, maar ondertussen heb ik een andere goedkopere voeger gevonden, dus had ik per mail laten weten dat ik toch voor iemand anders ga gaan. Hij schakelde een advocaat in, de advocaat zegt dat ik dat ik 100 % van het overeengekomen bedrag moet betalen.

Kan dit zomaar? Als hij zijn algemene voorwaarden (in verband met annulatie) had meegedeeld, was ik zeker niet voor een andere voeger gegaan. Moet ik echt het volledig bedrag betalen?

Antwoord

"Vraag is of er tussen u beiden een overeenkomst is tot stand gekomen. Dit is niet meteen duidelijk aan de hand van de vraagstelling", stelt advocaat Mark Huygen. "Er is aanbod gedaan door de voeger. Mogelijk hebt u dit aanbod aanvaard door uw mail. De inhoud van deze mail is derhalve van belang. De inhoud is niet meegedeeld."

"U kan de overeenkomst – in zoverre deze bewezen voorkomt -  verbreken. In dat geval dient u wel een schadevergoeding te betalen. Deze vergoeding kan 10 tot 30 % van de aannemingssom bedragen. Kijk dit even na en doe deze berekening, dan kent u de inzet van het geschil. Mogelijk kan u toch tot regeling komen. U ontving thans een ingebrekestelling waarop u dient te reageren. Leg uw dossier best voor aan een advocaat."

Producten

Stijlvolle pastoriewoningen

Hustings Bouwgroep

Stijlvolle pastoriewoningen

Betaalbaar bouwen: nieuwbouw met haalbaar budget

Groep Huyzentruyt nv

Betaalbaar bouwen: nieuwbouw met haalbaar budget

De voordelen van bouwen op maat

Hyboma

De voordelen van bouwen op maat

Ter verdediging van de aannemersbelangen

Vlaamse Confederatie Bouw

Ter verdediging van de aannemersbelangen

Download pdf-folders

Verstandig Bouwen

Download pdf-folders