Plaatsen van veranda en beschadigen gemene tuinmuur

Vraag

We wonen in een rijwoning waarbij alle tuinen begrensd zijn met een stenen muur met tweezijdige dektegels. De buren bouwen een enorme veranda tegen de gemene tuinmuur en slijpen daarvoor de dektegels middendoor teneinde een stenen muur te kunnen ertegen bouwen. De huizen liggen op dezelfde lijn.

De veranda (40m² groot en 3m hoog) verstoort de harmonie en hierdoor zal ik minder licht hebben. Daarnaast is er ook beschadiging van de gemene muur door de werken. De buur zegt dat er geen probleem is, want hij heeft een vergunning. Er is geen kennisgeving van werken geweest en mijn toestemming is niet gevraagd. Kan dit zomaar en welke stappen kan ik ondernemen?

Antwoord

We vroegen advocaat Mark Huygen om raad: "Je kan op de dienst Stedenbouw van uw gemeente of stad de bouwvergunning inkijken. Mogelijk kan je aantonen dat de bouwvergunning niet heeft uitgehangen en geen kennis hebt kunnen nemen van de bouwplannen. Indien er geen vergunning zou zijn, kan u de werken meteen doen stilleggen.

Indien er schade is aan de gemeenschappelijke muur kan u uw buur dwingen deze schade te vergoeden en/of te herstellen. In welke mate de veranda de normale lasten overschrijdt, kan niet beoordeeld worden aan de hand van de vraagstelling."

Producten

Bouwen of verbouwen? Vraag je gratis publicaties aan.

Vlaams Energieagentschap (VEA)

Bouwen of verbouwen? Vraag je gratis publicaties aan.

Kadastrale informatie in jouw gemeente

Kadaster

Kadastrale informatie in jouw gemeente