Zijramen in gemene muur van een rijwoning: mag dit?

Vraag

Wij hebben een rijwoning gekocht in een straat met rijwoningen en appartementen. Alleen onze rechterbuur heeft uitzonderlijk een halfopen bebouwing (beschermd monument uit de jaren 30).

Wij willen ons gebouw (twee bouwlagen) afbreken om een nieuwbouw te plaatsen met vier bouwlagen. Daarvoor hebben we een bouwvergunning. Er bevinden zich echter twee ramen in de zijgevel van de rijwoning van de linkerbuur. Die bevinden zich respectievelijk ter hoogte van onze toekomstige bouwlaag 3 en 4.

De vorige eigenaar van ons gebouw zegt dat die ramen er al waren toen hij de woning kocht in 1972. Ze zijn waarschijnlijk later toegevoegd bij het plaatsen van de gevelbekleding, want het oorspronkelijke gebouw is duidelijk.

Ze zouden sneuvelen bij de nieuwbouw. Mocht onze linkerbuur die ramen plaatsen in de zijgevel? Mogen wij zijn ramen dichtmaken bij het optrekken van ons gebouw?

Antwoord

We laten advocaat Mark Huygen aan het woord:

"De vraag is niet zo duidelijk daar wij niet kunnen beoordelen of de zijgevel van uw buur een wachtgevel is of niet. Indien dit een wachtgevel is en er zijn ramen in deze muur geplaatst dan belet dit u toch om uw woning op te trekken ?

Allicht is hiervoor nooit een bouwvergunning afgeleverd en is dit wederechtelijk uitgevoerd. Dit is een inbreuk op de wet stedenbouw. Men zou dit kunnen aanzien als een voortdurend misdrijf dat niet in aanmerking komt voor verjaring. Het feit dat deze ramen er reeds zouden gestaan hebben voordat uw buur aankocht lijkt hierdoor irrelevant. Eigenhandig deze ramen dichtmaken lijkt mij geen optie. Uw architect kan dit ter plekke toch het best beoordelen ?

Tevens kan dit best op de dienst stedenbouw afgetoetst worden. Er zal briefwisseling en ingebrekestelling naar uw buur moeten verzonden worden teneinde dit conflict op te lossen daar uw bouwplannen worden belemmerd door de aanwezigheid van deze ramen."

Producten

Makelaarsovereenkomsten

Monard Law

Makelaarsovereenkomsten

Bouwrecht en onroerend goed - adviesverlening

Dehaese & Dehaese advocatenkantoor bvba

Bouwrecht en onroerend goed - adviesverlening

Bijstand in bouwproces

Huygen Advocaten

Bijstand in bouwproces