Bouwaanvraag ingediend, maar nog altijd geen contract: kunnen we nog veranderen van architect?

Vraag

In maart was ons eerste contact met onze architect. Sindsdien hebben wij drie contactmomenten gehad voor het voorontwerp, wat reeds is betaald.

Eind november was er een vierde contactmoment in het bijzijn van onze EPB-verslaggever en werd de stedenbouwkundige aanvraag ingediend door de architect. Mondeling werd er meermaals gevraagd naar een contract, waarop we het antwoord kregen dat alles wel in orde zou komen en dat hij hierachter zou vragen.

Het gevoel bij onze architect wordt steeds slechter: mails worden niet beantwoord, deadlines schuiven weken op, ... Op het internet lezen we veel verschillende zaken wat het allemaal onduidelijk maakt. Maar het lijkt er wel meer en meer op dat we beter in zee gaan met een andere architect daar ons gevoel en vertrouwen steeds slechter worden.

Wij hebben ook geen idee wat we mogen verwachten van de architect. Nu is onze vraag, daar wij nog geen contract hebben maar de stedenbouwkundige aanvraag wel al is ingediend, kunnen wij nog veranderen van architect zonder al te grote rompslomp en kosten?

Antwoord

"Er is wel degelijk een contract afgesloten", zegt advocaat Mark Huygen. "Er is enkel geen schriftelijke overeenkomst afgesloten. Een overeenkomst of contract kan eveneens mondeling worden afgesloten. De overeenkomst is dus niet afhankelijk van een stedenbouwkundige aanvraag."

"Aangezien u reeds betalingen heeft gedaan en voorontwerpen heeft ontvangen, is er zondermeer sprake van een overeenkomst tussen partijen. U kan aldus best de verbreking van de overeenkomst bespreken met uw architect. Mogelijk is hij akkoord om zondermeer te verbreken zonder schadevergoeding. 

"Mogelijk kan u eveneens aantonen dat u door zijn stilzitten schade heb geleden en de samenwerking onmogelijk is geworden. U kan dit eventueel aantonen via briefwisseling tussen partijen."

Producten

Download pdf-folders

Verstandig Bouwen

Download pdf-folders

Oplossingen op maat van het bouwbedrijf

Vlaamse Confederatie Bouw

Oplossingen op maat van het bouwbedrijf

Advies en procedurebijstand in andere disciplines

Dehaese & Dehaese advocatenkantoor bvba

Advies en procedurebijstand in andere disciplines

Nieuwbouw Cottage / landelijke woning: gezelligheid troef!

Hustings Bouwgroep

Nieuwbouw Cottage / landelijke woning: gezelligheid troef!

Instapklare woningen en appartementen, da's snel verhuizen naar je nieuwe thuis!

Bostoen

Instapklare woningen en appartementen, da's snel verhuizen naar je nieuwe thuis!