Is multiplex sterk genoeg als kastmateriaal?

Vraag

Om gewicht te besparen op de zolderslaapkamer en voor het mooie uiterlijk zouden we graag zelf kasten maken van multiplex. Nu zijn er zoveel soorten en types dat we door het bos de bomen niet meer zien.

Onze voorkeur van multiplex gaat uit naar de traditionele Okoumé B/BB (=500kg/m³) of de lichte populier B/BB (= 450kg/m³). Deze beiden zijn een stuk lichter van gewicht dan MDF (=750kg/m³). 

Nu vroegen wij ons echter af of deze materialen wel geschikt zijn om kasten van 240cm hoog en 60cm diep te maken, zonder schrik te moeten hebben dat deze nog gaan krom trekken na verloop van tijd. 

Zijn er speciale eisen die aan dit plaatmateriaal gesteld moeten worden waarbij we rekening moeten houden als we het plaatmateriaal bij de groothandel bestellen en laten zagen?

Antwoord

Joris Dehennin van HoutInfoBois formuleerde volgend antwoord voor je:

multiplex is inderdaad opgebouwd uit fijne houtlagen (fineer), wat maakt dat je dus nog steeds werkt met een houtig product. Als gevolg kunnen multiplexplaten wel degelijk ook nog steeds ‘werken’, dus zwellen en krimpen in functie van uitdrogen, of bevochtiging."

"De fineervellen worden echter dwars op elkaar verlijmd, wat zowiezo al maakt dat multiplex veel stabieler gaat zijn dan massief hout. Als je dan nog echt zeker wilt zijn dat de platen niet gaan werken, kan je ze ook steeds een aantal weken ter plaatse laten liggen vooraleer de werken uit te voeren, zodat het hout geacclimatiseerd raakt aan de uiteindelijke omgeving en omstandigheden (temperatuur en luchtvochtigheid) waarin het geplaatst zal worden."

"Multiplex is op zich een zeer sterk materiaal. Toch dien je een plaat te kiezen die sterk genoeg is voor het beoogde gebruik. Voor een slaapkamerkast zit je hiermee normaal gezien altijd wel goed."

Producten

Je trap renoveren

Decotrap

Je trap renoveren

Uitgebreid gamma aan binnenmuurverven

Caparol

Uitgebreid gamma aan binnenmuurverven

Vinidor wijnklimaatkasten: perfect te integreren in elke keuken

Liebherr

Vinidor wijnklimaatkasten: perfect te integreren in elke keuken

Design met klank

kreon

Design met klank

Plâtinum, kant-en-klare dagkant voor nieuwbouw en renovatie

Gyproc

Plâtinum, kant-en-klare dagkant voor nieuwbouw en renovatie

Inbouwkasten en dressings op maat

èggo

Inbouwkasten en dressings op maat