Zandchape of isolerende betonlaag?

Vraag

Bij de verbouwingen van mijn woning wordt ook de vloeropbouw stevig aangepakt. Momenteel ligt enkel de gewapende betonlaag (12cm) er. Deze ligt niet effen en daarop zijn ook verschillende leidingen voorzien. Er wordt als vloerisolatie (12cm) gekozen voor harde platen (XPS, EPS), tweee keuze zouden eventueel PIR-platen zijn.

Om de leidingen op het beton weg te werken, is er sprake van twee mogelijkheden, namelijk een chape of isobetonlaag. Welke van de twee is de beste methode voor de isolatie die er op komt? Is dit verschillend naargelang de soort isolatie of maakt dit niet veel uit?

De bedoeling is om deze uitvullingslaag zelf te leggen. Hoe lang moet de chape of isobeton dan drogen alvorens er isolatie op gelegd kan worden? Chape zou 5cm zijn, isobeton 6cm (omdat deze volgens de verdeler 3cm boven de leidingen voorzien moet worden). Moet er aan de muren een isolerende band of PE-folie voorzien worden? Moet er een extra wapening voorzien worden?

Antwoord

Lieven De Schrijver van LDS Construct beantwoord graag jouw vraag:

"Voor vloer op volle grond op het gelijkvloers voorziet u best geen gespoten PUR voorzien. Hier kan er eerst onderaan geen vochtisolatie geplaatst worden. Dus de keuze van isolatiechape in combinatie met platen is goed.

De totale beschikbare hoogte van de vloeropbouw is niet duidelijk uit uw vraagstelling. Worden de cv- en warmwaterleidingen bovenop de isolatie geplaatst? Dat is het beste om de warmteverliezen te beperken. 

U kan als volgt te werk gaan:

Eerst alle leidingen en afvoerleidingen uitvullen met isolerende uitvullagen, cementgebonden, totdat men een vlakke bovenzijde bekomt (deze moet wel voldoende drogen)vooraleer dan isolatie met XPS- of PIR-platen te plaatsen in de gewenste dikte, liefst in twee lagen met geschrankte voegen en tussen twee lagen PE-folie, met daarna de dekvloer en de vloerafwerking. 

De dekvloer van 5cm op de tweede PE-Folie wapen je alleszins best, maar het allerbeste is om het geheel te verstevigen met een additief (met als voordeel veel hogere buigtreksterkte, sneldrogende en wapeningvervangende eigenschappen, ideaal voor dunnere chapes vanaf 4cm). De dikte is wel afhankelijk van welke leidingen er eventueel nog in verwerkt worden. 

Randstroken zijn sowieso te voorzien vertrekkend vanuit de isolatieplatenlaag en trek je door tussen chape en wand, om krimp en kruip op te vangen van de chape. Dit doet tevens ook dienst als vochtscherm. Zie ook de voorschriften van TV 189 en 193 de normen NBN EN 197-1 en NBN EN 13139."

Producten

Met interieurbeton gaan tijdloos design en leefcomfort hand in hand.

infobeton.be

Met interieurbeton gaan tijdloos design en leefcomfort hand in hand.

Op zoek naar een design balkon of terras in glas?

Saint-Gobain Building Glass

Op zoek naar een design balkon of terras in glas?

Stone Island,  structuur en kleur in troffel gietvloeren

DRT Gietvloeren

Stone Island, structuur en kleur in troffel gietvloeren

Gietvloeren voor binnen

Floors & More

Gietvloeren voor binnen

Een samengestelde eiken parket : een bewuste keuze !

BLM Enterprises

Een samengestelde eiken parket : een bewuste keuze !

De vloer die écht bij je past? Ontdek Belgische blauwe hardsteen

Carrieres Du Hainaut - Interieur

De vloer die écht bij je past? Ontdek Belgische blauwe hardsteen