Kan ik nog bijkomend isoleren?

Vraag

Ik heb met veel interesse uw artikel gelezen “10 jaar lang 2.000 euro: dit stappenplan bereidt je woning voor op de toekomst” (december 2017). Graag zou ik bijkomend willen isoleren maar volgende problemen stellen zich in onze viergevelwoning die gebouwd werd in 1979/1980 en waar volgens de toen geldende normen “serieus” werd geïsoleerd maar helaas te weinig volgens de actuele normen.

1. De spouwmuur 

De spouwmuur van onze woning werd geïsoleerd met geëxtrudeerde polystyreen hardschuimplaten (250cm x 60cm) van “maar” 3 cm dikte. De eigenschappen van dit product zijn vermeld in de bijgaande originele documentatie van 1979. Ik zeg “maar 3 cm” omdat het in 1979 nog heel gangbaar was geen isolatie te plaatsen in spouwmuren en als ik me nog goed herinner stemde de isolatiewaarde van het geplaatst product toen overeen met die van 7 of 8 cm rotswol/glaswol.

De buitenmuren hebben een totale dikte van +/- 32 cm en zijn als volgt samengesteld (van binnen naar buiten) :

• binnenbepleistering (1 cm à 1,5 cm dikte);

• binnenmuur van 14 cm breedte bestaande uit rode snelbouwsteen;

• 3 cm hardschuimplaten geplaatst met klassieke spouwhaken van toen (dit wil zeggen zonder rond aantrekpunt op de spouwhaak) die vastgehecht zijn in voormelde binnenmuur. De tand en groefplaten werden toen evenwel niet met een tape op hun naden vastgehecht zoals dat nu gebeurt;

• niet opgevulde lege spouw waarvan de breedte varieert tussen 3 en 4,5/5 cm volgens metingen die enige tijd geleden met een endoscoop verricht werden;

• “handvorm” rustieke baksteen met een breedte van 8,5 cm.

Kan er nog vandaag overwogen worden - en zo ja is het aan te raden - de spouw volledig te laten opvullen door het nog leegstaande deel ervan (3 à 4,5/5 cm) bij te laten isoleren ? Houdt een dergelijke opvulling geen risico’s in van condensatie, van verschuiving van de hardschuimplaten etc.?

Zo bijkomende isolatie aangewezen is: welk materiaal zou best gebruikt worden in combinatie met de reeds geplaatste geëxtrudeerde polystyreen hardschuimplaten en welke firma’s zouden het best de taak op zich kunnen nemen ?

2. Het dak

Het dak is een klassiek hellend pannendak van 2 x 105 m² (15m X 7m) waaronder kamers werden ingericht met zijdelinks schuine en verticale zijden (de muren) en horizontale zijden (de plafonds).

• De zijdelinks schuine en verticale zijden van de kamers zijn als volgt samengesteld :

- oorspronkelijk houten dakgebinte waar 8 cm rotswol tussen de balken werd aangebracht met daarover een plastic folie ;

- daarop werden houten spaanplaten (18mm) aangebracht ;

- daarop werden gipspanelen aangebracht voor de afwerking.

• De horizontale zijden (plafonds) van de kamers zijn als volgt samengesteld:

- houten geplaatst gebinte (“voliches”) waarop 16 cm glaswol (2X 8cm) werd gelegd;

- daarop werden houten spaanplaten (18mm) aangebracht;

- daarop werden in 1983 gipspanelen aangebracht voor de afwerking.

Ik zie niet in hoe ik langs de binnenzijde het dak nog bijkomend zou kunnen isoleren zonder serieuze en kostelijke afbraakwerken maar misschien bestaat er toch één of andere prijslijke oplossing ? 

Antwoord

David Verhoeven, isolatiespecialist van het gelijknamige bedrijf, adviseert het volgende:

"Het is snel gezegd, elk jaar 2.000 euro terugverdienen, maar dat gaat helaas niet overal. 

Voor de spouwmuurisolatie kan ik kort zijn : 

  • de restspouw is niet geschikt om verder te vullen, tenzij overal minimaal 4 cm dikte én in zeer propere staat (niet in uw geval denk ik);
  • van premies kan u niet genieten, de dikte is ontoereikend en er zit al isolatie in de spouw;
  • deze uitvoeringsmethode valt buiten de STS71-1, zeg maar het wettelijk kader voor spouwmuurisolatie na te vullen. Wijzelf doen deze uitvoering dus al niet.

Voor de dakisolatie kan ik eveneens erg kort zijn :

  • zonder afbraakwerken is hier geen verbetering mogelijk;
  • ofwel isoleert u langs buiten door een nieuw dak te leggen met isolatieplaten bovenop (sarkingdak), maar ik ben er geen fan van gezien de akoestiek niet bijster is. Is ook erg prijzig, tenzij uw volledig dak aan de buitenzijde toch al aan vervanging toe is (gelet op de leeftijd van de woning vermoed ik van niet);
  • ofwel isoleert u langs de binnenzijde door volledig opnieuw te beginnen (gipsplaat, vezelplaat en isolatie weghalen);

Economisch gezien is het niet interessant om deze ingreep te doen als u een terugverdientijd van 10 jaar of korter verwacht. Zeker de plafonds hebben toch al een redelijke isolatiewaarde. De schuine vlakken daarentegen, daar is het verschil met een goed geïsoleerd dak enorm.

Wij merken dat zeer veel mensen overgaan tot de renovatie van hun kamers onder het dak, met inbegrip van isolatiewerken. Voor ons is dit haast 50% van onze werkzaamheden waarbij de klant van A tot Z het isolatiewerk én afwerking aan één firma toevertrouwt. De bijkomende motivatie is niet enkel de besparing op energie, milieuvriendelijkheid maar ook het verhoogde wooncomfort in winter en zomer alsook de betere akoestiek. Dat laatste valt niet in cijfers uit te drukken, wel in tevredenheid achteraf."

Producten

Reflecterend onderdak, isolatie en dampscherm in één

Aluthermo SA

Reflecterend onderdak, isolatie en dampscherm in één

Optimaal isoleren en ventileren? Met het gratis magazine isolatie en ventilatie

Verstandig Bouwen

Optimaal isoleren en ventileren? Met het gratis magazine isolatie en ventilatie

Vloer isoleren met gespoten PUR hardschuim

Isolteam

Vloer isoleren met gespoten PUR hardschuim

Isolatie in de agrarische sector

Pluimers Isolatie

Isolatie in de agrarische sector

Isolerende Belgische blauwe steen gevels

Carrières Du Hainaut

Isolerende Belgische blauwe steen gevels

URSA TERRA: Tips & Tricks voor een perfect geïsoleerd hellend dak

URSA

URSA TERRA: Tips & Tricks voor een perfect geïsoleerd hellend dak