Ramen verkeerd geplaatst na verwijderen rolluiken?

Vraag

In 2007 lieten we onze ramen vervangen door thermisch onderbroken aluminium ramen. De bestaande situatie was een volsteense muur (geen spouw) en rolluiken. De rolluiken werden verwijderd, behalve op 1 plaats. De binnentabletten in MDF werden ook door de ramenplaatsers gezet.

Na aanhoudende condensproblemen die ondanks ventilatie niet veranderden, werden recent de dagkanten in MDF verwijderd om de situatie te bekijken.

We kregen te horen dat de betonnen buitendorpels te veel naar binnen liggen: deze komen gelijk met de binnenkant van het raamprofiel. Bovendien was hier helemaal geen isolatie tegen aangebracht.

Toen we erop wezen dat de dorpels nooit verplaatst zijn en dat op het ene raam waar de rolluik is behouden er geen problemen zijn, zag men in dat door het weglaten van de rolluiken, de ramen verder naar buiten geplaatst werden dan voorheen, waardoor het raam gelijk komt met de dorpel.

Maar er zou volgens de firma toch geen koudebrug zijn, want het gaat om een T-profiel, waardoor wel de buitenkant van het profiel de dorpel raakt, maar niet de binnenkant.

Men heeft nu bijkomend de dorpel met PUR afgespoten en de kier (1 cm ongeveer) tussen de onderkant van het raam en de bovenkant van de dorpel ook proberen te isoleren. In die kier stak voordien het MDF-tablet. Nu ze werd opgevuld, werd het MDF-tablet niet onder maar tegen het profiel geplaatst.

Helaas, de problemen blijven, duidelijk vertrekkend van de onderkant van het raamprofiel. De plaatser beweert dat dit normaal is, een kwestie van koudestraling die bij aluminium nu eenmaal blijft bestaan, maar wij hebben het gevoel dat er te weinig rekening werd gehouden met het verwijderen van de rolluiken en ons destijds had moeten adviseren de rolluiken te behouden of de dorpels toen te vervangen/in te korten.

Wij zouden nu overwegen om eventueel THM-roosters in het glas te laten plaatsen, maar dat kan de condens wel verbeteren, maar niet de oorzaak van de koudebrug. En als het raam dan onderaan toch nog beslaat, dan is het de investering niet waard.

Is het een piste om de ramen terug meer naar binnen te plaatsen en langs buiten een soort afstandskader te laten monteren, eventueel in combinatie met een THM-rooster? Of zijn we dan ineens beter af met volledig nieuwe ramen?

Antwoord

We vroegen raad bij de experten van Reynaers Aluminium:

"Men spreekt van een koudebrug als er contact is tussen de (warme) binnenschaal van het aluminium raam en de (koude) betonnen buitendorpel. Als ervoor gezorgd kan worden dat hier geen contact tussen is (door er isolerend materiaal tussen te voorzien) is de koudebrug opgelost.

Als ik het goed begrepen heb, is er ook geen contact tussen beide en moet het condensatieprobleem misschien ergens anders gezocht worden. Condensatie heeft te maken met luchtvochtigheid, verwarming en ventilatie (in een onverwarmde slaapkamer is er verhoogd risico op condensatie). Dit kan door verschillende ramenfirma's uitgemeten worden om zo een juist advies te kunnen geven."

Producten

Nieuwe ramen en deuren? Bestel eerst je gratis renovatiemagazine

Verstandig Bouwen

Nieuwe ramen en deuren? Bestel eerst je gratis renovatiemagazine

Aluminium huisdeuren

Hörmann Belgium NV

Aluminium huisdeuren

Aluminium deuren en schuifdeuren: veilig en sterk

Reynaers Aluminium

Aluminium deuren en schuifdeuren: veilig en sterk

Screens garanderen een optimaal binnenklimaat

Brustor

Screens garanderen een optimaal binnenklimaat

Je glas, ramen en deuren gewoon renoveren? Beter BENOveren!

MijnBENOvatie.be

Je glas, ramen en deuren gewoon renoveren? Beter BENOveren!

3 soorten houten poorten

Camba

3 soorten houten poorten