Hoe geraak ik af van condensvocht op slaapkamermuur?

Vraag

Een muur van onze slaapkamer (tweede en hoogste verdieping onder plat dak) staat op de noordkant. Op het behangpapier staat zwarte schimmel; de muur voelt ijskoud aan en is vochtig door condensvocht, op sommige plekken opvallend meer, hoewel er geen bed of kast tegen staat.

Door gaatjes in de muur te boren merk ik dat de muur zelf droog is (poedervorming tijdens het boren) en ook dat de temperatuur in de niet doorgeboorde gaten merkelijk verschilt, zelfs op een halve meter van elkaar (gemeten met pinvormige thermometer voor voedsel).

Buiten, een halve meter onder de dakrand? zie ik verschillende vuistgrote gaten, wellicht voor verluchting van de spouw. Mijn vraag: mogen die gaten dicht of moet die spouwruimte volgespoten worden met isolatie? Of zit er niets anders op dat die binnenmuur met dikke kurk te isoleren?

Antwoord

We vroegen het voor je na bij Hendrik Snauwaert van isolatiebedrijf Isolteam:

"Omdat de muur binnenin niet vochtig is - weten we door de droge boorgaten - hebben we hier wellicht te maken met condensatie op een koud deel van de binnenmuur. Een slaapkamer is ook een gevoelige ruimte voor condensatie, door de dampproductie tijdens de nacht.

Die grote openingen in de buitenmuur lijken met ook bijzonder. Misschien dat daar lokaal de binnenmuur sterk afkoelt. Het na-isoleren van de bestaande spouwmuur kan zeker een oplossing bieden. De openingen in de buitengevel zullen dan sowieso dicht moeten, om de isolatie in de spouwmuur te gaan beschermen. Deze na-isolatie zal ervoor zorgen dat de binnenmuur niet meer afkoelt.

De binnenlucht van de slaapkamer moet wel kunnen afgevoerd worden. Het voldoende luchten van de kamer zal al voldoende zijn."

Producten

Doorslaand vocht? Opgelost in 3 stappen!

Aquaplan

Doorslaand vocht? Opgelost in 3 stappen!

Hoe natte keldervloer definitief oplossen?

Vochtbestrijding TIBAS

Hoe natte keldervloer definitief oplossen?

Een totaaloplossing bij het behandelen van opstijgend vocht

noaqua

Een totaaloplossing bij het behandelen van opstijgend vocht