Constructiefout op appartement zet ons even op straat: wat kunnen we doen?

Vraag

Op 1 mei 2017 hebben we een nieuwbouwappartement aangekocht. De voorlopige oplevering ging in op 01 mei 2017. Nu moeten er wegens een grote constructiefout van de aannemer alle ramen terug uit wegens niet goed geplaatst (koudebruggen). Er is ook een grote barst in het plafond waardoor ze een vals plafond gaan plaatsen. Daardoor moet ons appartement helemaal leeggemaakt worden en kunnen wij er tijdens de werken niet in wonen.

Onze vraag is nu of we schadevergoeding kunnen vragen en hoeveel dat bedraagt, want dit is natuurlijk zeer ingrijpend, emotioneel en onpraktisch, want we hebben geen dak meer boven ons hoofd. De werken zouden ongeveer een maand duren. Ze hebben ons wel beloofd dat alles in orde komt, maar wie moet er nu toezicht houden op de werken? Is dat de architect of de projectmanager?

Antwoord

Advocaat Peter Henriksen van Elegis: "Indien de constructie ertoe leidt dat u het genot van uw appartement wordt ontzegd, spreekt het voor zich dat uw contractpartij u schadeloos dient te stellen. Deze schadevergoeding kan worden opgesteld op basis van de reëel geleden schade (waarbij elk der partijen uiteraard wel een schadebeperkingsplicht heeft), dan wel kan aansluiting worden gezocht bij de huurwaarde van het appartement."

Altijd als eerste op de hoogte van de laatste bouwtrends en nieuwtjes?

Schrijf je dan nu in op onze wekelijkse nieuwsbrief en volg het bouwnieuws op de voet. Bekijk laatste edities.

Door je in te schrijven, stem je ermee in dat wij je gegevens mogen verwerken in overeenstemming met de gebruiksvoorwaarden. Meer informatie over de gegevensverwerking vind je in het privacy beleid.

Producten

Download pdf-folders

Verstandig Bouwen

Download pdf-folders

Deskundigheid voor leden Vlaamse Confederatie Bouw binnen handbereik

Vlaamse Confederatie Bouw

Deskundigheid voor leden Vlaamse Confederatie Bouw binnen handbereik

De voordelen van bouwen op maat

Hyboma

De voordelen van bouwen op maat

Advies en procedurebijstand in andere disciplines

Dehaese & Dehaese advocatenkantoor bvba

Advies en procedurebijstand in andere disciplines

Vind een geschikte aannemer op buildyourhome.be

Build Your Home

Vind een geschikte aannemer op buildyourhome.be