Voortdurende vochtproblemen in natuurstenen vakantiewoning: hoe verhelpen?

Vraag

Wij hebben een natuurstenen vakantiehuis in de Ardennen met dikke muren (40 cm). Het huis staat vaak leeg. De verwarming staat tijdens onze afwezigheid op 5°C (zorgt al een groot verbruik stookolie in de winter dus warmer zetten is geen optie). De voorgevel is net behandeld (opnieuw gevoegd en vochtwerend) dus er komt geen vocht van buitenaf door de muur.

Toch blijft de slaapkamermuur in de hoek zeer vochtig als we in de woning verblijven: het water druit er langsaf. Er is ook veel condens op de vensters. Het is nochtans een zeer grote kamer. Hoe kunnen we dit verhelpen? De vensters openen bij vriesweer of vochtig weer (in de Ardennen is het veel vochtiger) lijkt me geen optie. Ook een ventilatiesysteem installeren is door de dikke muren geen evidentie, denk ik. Kan een luchtonvochtiger helpen?

Antwoord

We vroegen Patrick Wastyn van Vochtbestrijding Tibas om gericht advies. Hier volgt zijn antwoord: 

"Er kan perfect een D-ventilatiesysteem geplaatst worden van 100m³ met warmterecuperatie, zodanig dat u ook tijdens uw afwezigheid geen extra verwarming moet opzetten om de kamer extra te verwarmen en het condensatieprobleem op te lossen. Met een D-ventilatiesysteem* hebt u niet alleen de broodnodige ventilatie voor in de slaapkamer, maar hebt u met dit systeem ook een extra gratis verwarming.

Ook lees ik in uw vraag dat de muren 40 cm dik zijn. Het vormt dus zeker geen probleem om openingen naar buiten te maken voor de afvoer en toevoer van lucht omdat de openingen gemaakt worden met een speciale diamantboor.

Een luchtontvochtiger plaatsen waar je ook van sprak in uw vraag zou ik zeker niet gaan plaatsen in de slaapkamer, want dan gaat u het condensatie- en vochtprobleem enkel maar erger maken.

De echte oplossing om het condensatieprobleem zo snel mogelijk op te lossen in de slaapkamer is een D-ventilatiesysteem plaatsen met warmterecuperatie."

* bijvoorbeeld van Lifecomfort. Deze systemen worden door ons over gans Belgie geplaatst met de nodige garantie op resultaat. De werkwijze van het D-ventilatiesysteem met warmterecuperatie kunt u bekijken via de www.lifecomfort.be

Meer beantwoorde vragen over Vocht

Vind je dit artikel interessant?

bookmark_border Bewaar artikel

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

Producten

3 manieren om je kelder waterdicht te maken

Aquaplan

3 manieren om je kelder waterdicht te maken

Garantie voor je vochtoplossing

Vochtbestrijding TIBAS

Garantie voor je vochtoplossing

Hoe herken ik opstijgend vocht?

noaqua

Hoe herken ik opstijgend vocht?