Valt fout onder tienjarige aansprakelijkheid?

Vraag

In 2009 werd door de vorige eigenaar een nieuw leien dak gelegd (mansardedak). Nu lekt het dak op verschillende plaatsen. Blijkbaar is het lood onder de leien (ter hoogte van de schoorsteen en de ramen) niet vervangen. Valt dit onder de 10-jarige garantie op dakwerken? Volgens de originele dakwerker uiteraard niet, volgens andere dakwerkers wel... Is er een 'instantie' aan wie we dit kunnen vragen?

Antwoord

Indien de eigenaar zelf de aanpassingswerken deed, dan valt dit niet onder de tienjarige aansprakelijkheid, daar deze enkel geldt voor aannemers. Wel kan je nagaan of het om een verborgen gebrek gaat bij de aankoop. Was het de aannemer zelf, dan is hij wel verantwoordelijk voor de fouten die hij maakte in 2009. Het is dan wel hoog tijd om de aannemer in gebreke te stellen daar de tienjarige termijn bijna rond is. Tenzij er in tussentijd nog (gedocumenteerde) herstellingswerken gebeurd zijn door de aannemer. Dan begint de tienjarige aansprakelijkheid opnieuw te lopen vanaf dat moment.

Beantwoord door: Livios
Meer beantwoorde vragen over Aannemer

Vind je dit artikel interessant?

bookmark_border Bewaar artikel

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

Producten

Advies en procedurebijstand in andere disciplines

Dehaese & Dehaese advocatenkantoor bvba

Advies en procedurebijstand in andere disciplines

Download pdf-folders

Verstandig Bouwen

Download pdf-folders

Oplossingen op maat van het bouwbedrijf

Vlaamse Confederatie Bouw

Oplossingen op maat van het bouwbedrijf

Bouwen met Dewaele Houtskeletbouw

Dewaele Woningbouw

Bouwen met Dewaele Houtskeletbouw

Eigentijdse en moderne nieuwbouwwoningen

Hustings Bouwgroep

Eigentijdse en moderne nieuwbouwwoningen