Hoe fineer eiken deur schilderen?

Vraag

Ik zou graag wat advies krijgen over het te gebruiken materiaal voor het overschilderen van een fineer eiken binnendeur, gebeitst en vernist. Kunnen jullie me hiermee verderherlpen?

Antwoord

Verspecialist Emiel Balliauw van Akzo Nobel heeft volgend, uitgebreid antwoord voor je klaar:

"Fineer is een zeer dun laagje (maximum enkele millimeters) en kan daarom met alle mogelijke verfproducten afgewerkt worden ongeacht de houtsoort. Je geeft anderzijds te kennen dat jouw fineer eiken binnendeur reeds gebeitst en gevernist is. Wat we dus eigenlijk gaan doen, is een bestaande vernislaag overschilderen met een dekkend verfsysteem of meer specifiek met een lak.

Voor binnentoepassingen hebben we wel al het voordeel dat we daar watergedragen en solventgedragen systemen willekeurig over elkaar kunnen aanbrengen. Met andere woorden: wat voor type de bestaande vernis is, zal onze mogelijkheiden om dekkend af te gaan lakken niet beperken.

De uiteindelijke kleurkeuze zal bepalen of we best watergedragen of solventgedragen afwerken. Ik verklaar me nader. Gesteld dat je voor een witte of zeer lichte pastelkleur zou gaan dan dien je er rekening mee te houden dat een solventgedragen lak onderhevig is aan donkervergeling, dus die zal op termijn gelig gaan worden. Wanneer er weinig of geen daglicht aan de deur kan, zal dit proces zich vrij snel gaan voltrekken. Dus als je opteert voor wit of lichte kleuren dan zou ik een watergedragen lak aanraden. Voor andere kleuren, waarbij eventuele vergeling niet zichtbaar zal zijn, kan je dus alle kanten op. 

Het is belangrijk om een goede hechting te krijgen op de bestaande vernis. Daarom zullen we deze vernis dienen te matteren, met andere woorden mat schuren of ontglanzen met een schuurpapier P150 tot P240. Opgelet het is nooit de bedoeling om de bestaande vernis door te schuren tot op het blote hout. Integendeel. De bedoeling van het matteren is enkel de bestaande vernis te ontglanzen en zeker niet doorheen de vernis te schuren.

Vervolgens gaan we de vernis grondig ontstoffen en ontvetten. Ontvetten kan met een vod met wasbenzine of synthetische verdunner of water met een scheutje ammoniak of andere ontvetter. Voldoende droogtijd respecteren afhankelijk van de gebruikte ontvetter. Vervolgens gaan we de grondlaag aanbrengen. 

Voor een optimale hechting tussen de lagen is het noodzakelijk om tussen de lagen licht te matteren met een P220 of P240, grondig te ontstoffen en best ook terug te ontvetten. 

Opgelet: Watergedragen primer en lakken worden best verwerkt met specifieke borstels en rollen voor watergedragen lakken om een zo glad of strak mogelijk resultaat te bekomen. Vraag hiernaar in het winkelpunt."

Producten

Op zoek naar een design balkon of terras in glas?

Saint-Gobain Building Glass

Op zoek naar een design balkon of terras in glas?

Bekleden betontrappen

Decotrap

Bekleden betontrappen

Doe-het-zelf traprenovatie

Maestro - Inspiring Interiors

Doe-het-zelf traprenovatie

Smeedwerk voor rustieke trappen

Trappen Smet

Smeedwerk voor rustieke trappen

Wit gelakte verfdeuren: ideaal voor strak interieur tegen betaalbare prijs

De Donder Deuren bvba

Wit gelakte verfdeuren: ideaal voor strak interieur tegen betaalbare prijs

Het is mogelijk! Onzichtbare design deurscharnieren met brandveiligheid

Argent Alu

Het is mogelijk! Onzichtbare design deurscharnieren met brandveiligheid