Mag vriend gratis komen helpen op de bouw?

Vraag

Mag mijn vriend, waar ik niet mee samen woon, helpen om een nieuw dak te plaatsen? Ook zou de vriend van mijn dochter helpen bij deze klus. Wat kan ik doen om mij in regel te stellen, zodat ik niet aanzien word voor zwartwerk?

Antwoord

Er bestaant twee luiken: het fiscale en het sociale luik. Volgens het fiscale luik mogen ook personen buiten je familie mee komen helpen, mits ze een ondertekende verklaring afleveren van hun gratis hulp. Het sociale luik is minder evident. In principe mogen enkel je partner en je dichtste familie meehelpen. Van betaling mag geen sprake zijn, noch van typische werkgever-werknemer-omstandigheden, zoals vaste werkuren. Kortom: fiscaal gezien vormt dit normaal gezien geen probleem, mits correct aangegeven. Sociaal kan er wel altijd een extra controle gebeuren."

Beantwoord door: Livios
Meer beantwoorde vragen over Btw

Vind je dit artikel interessant?

bookmark_border Bewaar artikel

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

Producten

Vind een energiedeskundige (EPC, EPB, EAP,..) in uw buurt

Kadaster

Vind een energiedeskundige (EPC, EPB, EAP,..) in uw buurt