Mag ik bouwovertreding buurman zelf aanpakken met verbouwingswerken in zicht?

Vraag

plat dak is mijn deel en dak van buurman

plat dak is mijn deel en dak van buurman

Mijn buurman heeft op mijn plat dak gebouwd in 2008, zonder vergunning en zonder mijn medeweten. Sindsdien heb ik aangetekende brieven verstuurd om zijn dak te verwijderen van mijn dak, naar de vrederechter geweest, hij is nooit komen opdagen. Een pv is opgesteld door de gemeente en ondanks alles krijg ik geen gehoor van de gemeente zelf.

Nu heb ik een bouwvergunning om mijn dak te vernieuwen, omdat deze op instorten staat, maar ik kan niet aan de werken beginnen. Vrienden van mij in de bouwsector willen me nu komen helpen omdat ik het financieel niet kan bekostigen, laat staan een rechtsprocedure opstarten daar ik in schuldbemiddeling zit. Weet u soms wat ik moet doen? Mag ik het stuk dak van mijn buurman dat op mijn dak zit afbreken of niet?

Antwoord

"Het antwoord op uw vraag is eenvoudig", stelt advocaat Roel De Cleermaecker van Atrius Advocaten. "In ons rechtssysteem geldt een totaal verbod op “eigenrichting”. Concreet: het recht in eigen handen nemen, is verboden."

"Als uw buur op uw dak gebouwd heeft zonder toelating dan zal u de geijkte procedurele initiatieven moeten nemen en de rechtbank moeten vragen uw buur te veroordelen deze onder verbeurte van een dwangsom te verwijderen dan wel toelating vragen het zelf te verwijderen en de factuur hiervan door te sturen aan de buur."

"In principe kan u perfect gebruik maken van deze procedure om alle schade en onkosten welke u geleden hebt ten gevolge van het overbouwen door de buur op hem bijkomend te verhalen."

"Essentieel in het verhaal is dat u uiteraard kan aantonen dat uw buur zonder toelating heeft overgebouwd. Het zou kunnen dat uw buur wel correct gebouwd heeft, er discussies zijn over de perceelgrens, etc."

"Dit is ook de reden dat u niet zomaar het recht in eigen handen mag nemen: de rechtbank is er om af te toetsen of er ook effectief een overbouwing is of niet."

"Met betrekking tot de kosten: als u in schuldbemiddeling zit, vermoed ik dat u in aanmerking komt voor een pro deo-advocaat. U kan deze aanvragen via het bureau voor juridische bijstand en deze kan uw belangen kosteloos of tegen een minimale vergoeding voor u verdedigen en de nodige procedures voeren."

"Als er sprake is van instortingsgevaar opent een en ander deuren naar een eventuele kortgedingsprocedure."

Producten

Vind een energiedeskundige (EPC, EPB, EAP,..) in uw buurt

Kadaster

Vind een energiedeskundige (EPC, EPB, EAP,..) in uw buurt

Bouwen of verbouwen? Vraag je gratis publicaties aan.

Vlaams Energieagentschap (VEA)

Bouwen of verbouwen? Vraag je gratis publicaties aan.