Gemene muur wankelt na afbraakwerken buurman: wat nu?

Vraag

Onze buur kwam maanden geleden met plannen om het huisje dat in de tuin op zijn terrein staat, maar waarvan één buitenmuur de scheiding vormt tussen onze beide percelen, af te breken. Op deze plannen stond dat de scheidingsmuur zou blijven staan na afbraak tot 3 m hoogte. Wij zeiden dat wij akkoord waren met zijn plannen, maar dat we de scheidingsmuur tot 4 m hoogte wilden behouden. Hij ging hiermee akkoord.

Vandaag heeft hij het huisje afgebroken en stellen we vast de muur die onze percelen scheidt zeer wankel is en onveilig is om te blijven te staan. De heropbouw van de muur in nieuwe stenen zou 3.000 euro kosten en hiervoor vraagt onze buur nu om mee te betalen.

Ik vind dit eigenlijk wel gek, want hij wou zelf het oude huisje in zijn tuin afbreken en wij zouden nu mee moeten opdraaien voor de kosten? Wat is de correcte regelgeving hieromtrent?

Antwoord

"Een gemene muur wordt steeds door beide buren in gelijke mate onderhouden en hersteld", zegt advocaat Mark Huygen. "Indien uw buur door afbraak voor instabiliteit zorgt, veroorzaakt hij schade aan de muur die hij dient te herstellen. Mogelijk wordt door de werken een meerwaarde gecreëerd waarin u kan delen. Best zoekt u samen naar een verdeelsleutel voor de kosten van herstel."

Producten

Bouwrecht en onroerend goed - adviesverlening

Dehaese & Dehaese advocatenkantoor bvba

Bouwrecht en onroerend goed - adviesverlening

Makelaarsovereenkomsten

Monard Law

Makelaarsovereenkomsten

Bijstand in bouwproces

Huygen Advocaten

Bijstand in bouwproces