Extra isoleren of nieuwe beglazing?

Vraag

Ons huis is in 1974 gebouwd. De spouw is niet dik genoeg om te isoleren en buiten isoleren met gevelpleister als afwerking is niet mogelijk (geen akkoord stedenbouwkundige vergunningen). Isoleren in combinatie met steenstrips is wel mogelijk, maar momenteel te duur voor ons.

Nu moeten we onze ramen vervangen. Daarom is mijn vraag of we voor dubbel of driedubbel glas moeten kiezen. Dit allemaal rekeninghoudend met onze niet-geïsoleerde muren en onze erg grote ramen. Iemand van een isolatiefirma heeft zelfs gezegd dat isoleren oké is, maar de kost ervan is te groot voor de kleine oppervlakte en een eventuele besparing op verwarming. We willen wel voor driedubbele beglazing kiezen met de gedachte dat we later toch nog zullen isoleren. Maar dat kan nog een paar jaar duren. Daarom graag uw advies.

Antwoord

We vroegen het voor je na bij Dialoog, infopunt voor duurzaam bouwen. "Het is inderdaad een goed idee om - ook al kunt u nog niet meteen de muren isoleren - nu al voor driedubbele beglazing te kiezen. De kans is immers klein dat u op het moment dat u wel budget hebt om de muren te isoleren, ook de ramen opnieuw zal vervangen.

Schrijnwerk / beglazing is het onderdeel van ons gebouw dat minst goed isoleert. Kiest u nu voor hoogrendementsglas, dan eindigt u (na het plaatsen van muurisolatie) met een zeer goed geïsoleerde muur (vb. bestaande muur met een U-waarde van ongeveer 2,2 W/m²K, waar 12 cm EPS isolatie met een lambda-waarde van 0,030 W/mK en 2 cm baksteenstrips tegen geplaatst wordt resulteert in een U-waarde van ongeveer 0,24 W/m²K, wat overeenkomt met de huidige wettelijke eisen in geval van vergunnings- of meldingsplichtige verbouwingen) met ramen met hoogrendementsglas met een Ug-waarde van 1,1 m²K/W, wat dus op vlak van thermische isolatie 4 à 5 keer slechter is dan uw muur.

Driedubbele beglazing met bijvoorbeeld een Ug-waarde van 0,7 W/m²K isoleert nog steeds 2 à 3 keer slechter dan die geïsoleerde muur, maar verhoudingsgewijs is de verbetering aanzienlijk. Het verbeteren van het slechts isolerende onderdeel van uw huis zal niet alleen een extra energiebesparing opleveren, maar ook een grote rol spelen in uw comfortgevoel.

Enkele belangrijke aandachtspunten zijn

  • Elke ingreep waarbij de thermische isolatie van uw gebouw verbetert, heeft een invloed op de vochthuishouding in het gebouw. Een goed werkend ventilatiesysteem is essentieel om problemen met condensatie en schimmelvorming te vermijden.
  • De luchtdichtheid ter hoogte van de aansluiting tussen de muren en het schrijnwerk moet verzekerd worden. Vraag aan de aannemer hoe dit zal gebeuren.
  • Hou bij de plaatsing van uw nieuwe ramen al rekening met de toekomstige muurisolatie, zodat u niet eindigt met onoplosbare koudebruggen ter hoogte van de aansluiting tussen het schrijnwerk en de muurisolatie. Hier zijn een aantal opties mogelijk, zoals het positioneren van het schrijnwerk tussen de gevelsteen, het vervangen van de (natuurstenen) dorpels door aluminium dorpels waar al isolatie onder geplaatst wordt of het later vervangen van de dorpels en het afslijpen van de dagkanten van het gevelmetselwerk. Bespreek eveneens met de uitvoerder hoe dit aangepakt zal worden, rekening houdende met de toekomstige muurisolatie."

Producten

Gevelisolatiesystemen: hoog isolerend en energiebesparend

Willco Products N.V.

Gevelisolatiesystemen: hoog isolerend en energiebesparend

Overbrug een opening in één keer met de grote U-lateien

Ytong

Overbrug een opening in één keer met de grote U-lateien

Isolatie in de agrarische sector

Pluimers Isolatie

Isolatie in de agrarische sector

Optimaal isoleren en ventileren? Met het gratis magazine isolatie en ventilatie

Verstandig Bouwen

Optimaal isoleren en ventileren? Met het gratis magazine isolatie en ventilatie

Thermogyp Comfort, universele renovatieplaat voor daken, muren en plafonds

Gyproc

Thermogyp Comfort, universele renovatieplaat voor daken, muren en plafonds

Isolatie inblazen met het inblaassysteem

Isolteam

Isolatie inblazen met het inblaassysteem