Accumulatieverwarming vervangen: waar doe ik de beste zaak mee?

Vraag

Ik wil een alternatief zoeken voor mijn twee accumulatiekachels die mijn hoofdverwarming zijn. Ik vrees dat ze aan vervanging toe zijn want ze warmen niet meer zo op als voordien. Ze zijn ondertussen bijna 30 jaar oud.

Ik betaal ondertussen maandelijks 320 euro aan elektriciteit. Er is geen gasaansluiting. Ik heb in 2015 verbouwingen gedaan. De ramen zijn vervangen, zowel in de badkamer als in de keuken. In de keuken is een derde accumulatieverwarming vervangen door een pelletkachel. Ik ben alleenstaande en moet dus op zoek naar een degelijk maar bovendien ook betaalbare oplossing. Gas is volgens mij geen optie gezien het grote kap- en breekwerk. Pellets? Zonnepanelen? Warmtepomp? Graag advies.

Antwoord

We legden jouw situatie voor aan Kamp C, Centrum voor Duurzaam Bouwen. Hier volgt hun advies:

"De meest aangewezen optie lijkt een warmtepompinstallatie. Die bestaat uit een buitenunit en een binnenunit. Er zijn installaties waarbij je meerdere binnenunits op één buitenunit kunt gaan aansluiten. Dan spreken we over een multisplittoestel. Eigenlijk is dat een aircotoestel dat nu net omgekeerd gaat werken: het toestel recupereert warmte uit de buitenlucht en gaat die binnen weer afgeven.

Binnen die types heb je lucht-luchtsystemen en lucht-watersystemen. Een lucht-luchtsysteem is een warmeluchtinstallatie. Sommige mensen vinden dat een wat minder aangename manier van verwarmen vergeleken met stralingswarmte.

Een warmtepomp is een elektrisch toestel. Maar die gebruikt de elektrische energie om ergens anders warmte gaan recupereren. Dat doen ze efficiënt. Zo krijg je voor 1 kW opgebruikte elektrische energie 3 à 4 kW (en soms zelf meer) warmte terug. Die verhouding vind je terug inde COP van het toestel.

Oude accumulatietoestellen werken op elektrische weerstanden. Aan 100% rendement gaan die 1 kW elektriciteit omzetten in maximaal 1 kW warmte. 

Ook de bereiding van sanitair warm water kun je met een warmtepomp oplossen. Dat kan ook via die multisplit. Een elektrische boiler werkt, net zoals die accumulatiekachels, op elektrische weerstanden. 

Als je dak geschikt is voor de plaatsing van PV-panelen ga je zelf elektrische energie opwekken. Wat die warmtepomp dan verbruikt kun je geheel of gedeeltelijk met de PV-panelen compenseren. Er zit wel een onevenwicht in de productie en de afname van energie. Je gaat meer produceren in de zomer en meer verbruiken in de winter. Maar met een netgekoppeld systeem ga je dat op jaarbasis bekijken. De dubbeltariefmeter kun je dan wel best uit de installatie laten halen.

Op de zonnekaart van het Vlaams Energieagentschap kun je nakijken of je dak wel geschikt is:  https://apps.energiesparen.be/zonnekaartDan krijg je direct een simulatie voor PV-panelen (die ze daar zonnepanelen noemen) en een zonneboiler. Voor de terugverdientijd van de zonneboilerinstallatie is de standaard instelling een warmwaterbereiding op elektriciteit. Onder 'personaliseer berekening' kun je dat op aardgas zetten. Een warmtepompinstallatie is daarmee vergelijkbaar. Dan gaat ook de terugverdientijd veranderen. En dan is de PV-installatie het snelst terugverdiend."

Producten

Kwaliteit, energiezuinigheid en BEN (= Bijna EnergieNeutraal)

Verelst Woningbouw en Renovatie

Kwaliteit, energiezuinigheid en BEN (= Bijna EnergieNeutraal)

BEN (bijna energie neutraal) woningen

Thuis Best Woningbouw

BEN (bijna energie neutraal) woningen

Individueel bouw- en energieadvies op maat

Dialoog vzw

Individueel bouw- en energieadvies op maat

D275II: De ventilatie-unit voor appartementen en compacte woningbouw

Vasco Ventilation Concepts

D275II: De ventilatie-unit voor appartementen en compacte woningbouw

Zonnekaart - is uw woning geschikt voor zonnepanelen?

Vlaams Energieagentschap (VEA)

Zonnekaart - is uw woning geschikt voor zonnepanelen?

Breng een bezoek aan Kamp C met je school - verrassend boeiend !

Kamp C

Breng een bezoek aan Kamp C met je school - verrassend boeiend !