Ophogen tuin: waar rekening mee houden?

Vraag

Wij dienen onze tuin op te hogen. Een deel hiervan is nu gras/mos, een ander deel kiezel (= de oprit). De oprit en het gras komen op dezelfde plaats terug.

  • Mag je het gras/mos en de kiezel laten liggen of moet je dit eerst allemaal verwijderen alvorens op te hogen?
  •  Moet je, buiten het feit dat je niet boven de waterkering mag ophogen, ergens rekening mee houden om problemen te vermijden?
  • Welk soort zand moet je gebruiken daar waar opnieuw oprit komt en daar waar opnieuw gras komt?

Antwoord

Architect Eric Houben nam jouw vraag ter harte:

"Deze vraag valt uiteen in twee delen:

1. Ophogen van het gedeelte met gras. Als het hoogteverschil voldoende groot is kan het bestaande gras blijven liggen. Wel dien je dit kapot te frezen natuurlijk, zodat de waterhuishouding vlot kan verlopen. Oud gras heeft soms de neiging nogal moeilijk water door te laten, een situatie die niet zo ideaal is als ondergrond. De nieuwe teelaarde verrijk je best ook met wat compost zodat er een goeie basis ligt voor het nieuwe tapijtje.

2. Ophogen van de inrit. Je schrijft dat de bestaande verharding uit kiezel bestaat. Dit is prima als ondergrond, we gaan er dan vanuit dat dit waterdoorlatend is. Als er op dit moment op sommige plaatsen hardnekkig lang water kan blijven staan, dan zal dit verschijnsel zich waarschijnlijk ook voordoen als de nieuwe inrit hier bovenop ligt. Zo kan het gevaar bestaan voor opvriezen van de nieuwe verharding, dus pak deze stukken best even aan. Voor de rest kan dit geen probleem zijn. Als de ondergrond nu stabiel is, dan zal dit binnen de nieuwe situatie ook zo zijn. De nieuwe steenachtige materialen dienen inert te zijn (geen teelaarde of andere vervuiling) en na plaatsing moet een en ander blijven liggen natuurlijk. Ronde keien zijn dan ook geen goed idee, gebroken puin/kiezel of gestabiliseerd zand worden het meest gebruikt. 

Als er ergens toch hoger aangevuld moet worden dan de hoogte van de bestaande waterkering (dorpels, terras), dan kan dit opgelost worden met het plaatsen van een harde noppenfolie.  Deze zorgt er dan voor dat de achterliggende waterkering ongestoord zijn werk kan blijven doen."

Producten

Gevulde wanden en schanskorven

Betafence Belgium NV

Gevulde wanden en schanskorven

Je kiest voor authenticiteit en gezelligheid met de Oud-Hollandse kleiklinkers

Wienerberger kleiklinkers

Je kiest voor authenticiteit en gezelligheid met de Oud-Hollandse kleiklinkers

Lichte, maar stevige tuinpoort: Grace

Segaf

Lichte, maar stevige tuinpoort: Grace

Til je tuin naar een hoger niveau. Hoe? Met beton natuurlijk!

infobeton.be

Til je tuin naar een hoger niveau. Hoe? Met beton natuurlijk!

Gravel Fix Pro - Een vaste voet op grind

ACO Garden

Gravel Fix Pro - Een vaste voet op grind