Aannemer int onterechte voorschotfactuur en stelt begin werken steeds uit

Vraag

We hebben op 9/12/2017 een contract afgesloten om nieuwe ramen/deuren te plaatsen in ons huis. Onze aannemer (die de ramen zou plaatsen) heeft een voorschot gevraagd van 60% om de ramen bij de leverancier in productie te brengen.

Initieel zouden de ramen geleverd worden in de laatste week van februari. Wat niet gebeurde. Er kwamen via onze aannemer verschillende nieuwe termijnen, maar onze ramen zijn er nog steeds niet. We hebben dus na lang aandringen zelf even geïnformeerd bij de ramenleverancier (met medeweten en goedkeuring van onze aannemer) en wat blijkt: ze hebben helemaal geen voorschot gevraagd en de maten van de ramen zijn nog steeds niet 100% bevestigd.

Ondertussen heeft onze aannemer onze 12.800 euro voorschot niet meer in zijn bezit en zijn onze ramen dus nog steeds niet gefabriceerd. We hebben wel een contract met hem om de ramen te plaatsen, maar zien dit niet echt meer zitten. Op zijn offerte staat helaas geen lever/plaatingstermijn, wat hem het argument geeft: ik kan het zo nog lang rekken. Wat is een 'redelijke termijn' waarbinnen ramen geplaatst en geleverd moeten worden?

Tweede vraag: Door het feit dat we hem hierover aanspraken is de relatie wat verzuurd. Nu hebben we van hem gisteren een factuur gekregen voor de geleverde werken van april, maar hierin rekent hij ons een assortiment sleutels en tangen aan en 'diverse bouwgereedschappen'. Valt de aankoop van dit materiaal niet onder zijn uurloon? Moeten wij dit gereedschap betalen?

Verder rekent hij 600 euro aan voor slijtage van zijn materiaal, terwijl dit vooraf niet was afgesproken. Kan dit? 

Antwoord

Advocaat Mark Huygen boog zich over jouw vraag:

"Het feit dat er geen termijn is voorzien impliceert geen vrijgeleide voor de aannemer om de plaatsing uit te stellen. Elke overeenkomst dient ter goeder trouw uitgevoerd te worden. Stel de aannemer formeel in gebreke met verwijzing van de data van afspraken en betalingen. Een redelijke termijn is maximaal 4 maanden. Dit is een feitenappreciatie. 

Betreffende de facturen voor allerhande gereedschap en slijtage: dit is hoogst ongebruikelijk. Kijk uw contract na. Het zou mij verbazen mocht dit zo overeengekomen zijn…Indien niet, protesteer de factuur formeel en schriftelijk."

Producten

Bouwen met Dewaele Houtskeletbouw

Dewaele Woningbouw

Bouwen met Dewaele Houtskeletbouw

Kwaliteit, energiezuinigheid en BEN (= Bijna EnergieNeutraal)

Verelst Woningbouw en Renovatie

Kwaliteit, energiezuinigheid en BEN (= Bijna EnergieNeutraal)

Advies en procedurebijstand in andere disciplines

Dehaese & Dehaese advocatenkantoor bvba

Advies en procedurebijstand in andere disciplines

In de bres voor de aannemer

Vlaamse Confederatie Bouw

In de bres voor de aannemer

Download pdf-folders

Verstandig Bouwen

Download pdf-folders

Eigentijdse en moderne nieuwbouwwoningen

Hustings Bouwgroep

Eigentijdse en moderne nieuwbouwwoningen