Kan je hele huis van verwarming en stroom voorzien met zonnepanelen en kachel?

Vraag

Wij zien door de bomen het bos niet meer. We willen aan een renovatie beginnen van een woning van 235 m². Het dak is zeer breed, heeft een perfecte hellingsgraad en geen schaduwobstakels (+- 40 m² zuidgericht dak). Ideaal dus voor zonnepanelen. Het huis heeft geen aansluiting op het aardgasnet en voorlopig is er enkel verwarming met een houtkachel die het gelijkvloers en de bovenverdiepingen wat verwarmt.

Wij vroegen ons af of je met een dergelijk grote dakoppervlakte vol zonnepanelen het hele huis kan voorzien van verwarming én elektriciteit. Of is het toch nog aangeraden om een extra gasketel of dergelijke te voorzien? We zouden misschien ook vloerverwarming willen steken als extra (ook op elektriciteit dus).

Antwoord

Dit is wat Marleen De Roye van Steunpunt Duurzaam Bouwen Vlaams-Brabant als antwoord meegeeft:

"Of een dak geschikt is voor zonnepanelen hangt niet alleen af van oriëntatie, hellingsgraad en schaduw. Hou er rekening mee dat zonnepanelen gemakkelijk 30 jaar kunnen meegaan en het dak (structuur en dakbedekking) eronder bijgevolg ook zo lang in goede staat moet zijn. Je dakbedekking, noch je onderdak mogen asbest bevatten. Je hebt een onderdak nodig om het dak later (voor zover dit nog niet correct is gebeurd) correct te kunnen isoleren. 

Stel dat je een vrijstaande woning hebt en het geschikte dakvlak is 5 m x 8 m (40 m²). Hou je er rekening mee dat je 30 cm van de rand moet blijven (omwille van windbelasting), dan kan je hierop 4 rijen van 4 panelen met standaard afmetingen van ongeveer 1,00 m x 1,60 m plaatsen. Je hebt dan geen plaats meer voor een dakraam. Kies je voor hoogrendementspanelen met een vermogen van 350 Wp per paneel, dan kan je 5.600 Wp (16 panelen x 350 Wp) plaatsen. Onder optimale oriëntatie en hellingshoek en zonder schaduw kunnen die 5.600 kWh per jaar opbrengen. 

Een gemiddeld gezin verbruikt 20.000 kWh voor verwarming, 2.000 kWh voor sanitair warm water en 3.500 à 4.000 kWh voor elektriciteit (uitgezonderd verwarming en sanitair warm water). De conclusie is duidelijk: met elektrische verwarming kom je er niet. 

Wil een duurzame oplossing op lange termijn, dan is gas inderdaad geen optie. Een lucht-water of bodem-waterwarmtepomp kan dat wel zijn, op voorwaarde dat je warmtevraag beperkt is (goede isolatie en luchtdichtheid) en een warmteafgiftesysteem hebt op zeer lage temperatuur (vloerverwarming en/of wandverwarming). Bij zeer goede isolatie en luchtdichtheid kan het ook op ventiloconvectoren op zeer lage temperatuur. Bij zeer goede isolatie en luchtdichtheid is een lucht-luchtwarmtepomp ook een optie. Je verbruik zal je niet volledig kunnen compenseren met je zonnepanelen, maar je elektriciteitsrekening zal laag zijn in vergelijking met elektrische verwarming. 

Dateert je houtkachel van voor 2000, gebruik ze dan niet meer en laat ze verschroten. Dit soort kachels heeft een hoge uitstoot en een zeer laag rendement. Wil je toch nog een kachel, kies dan bij voorkeur voor een houtpelletkachel. 

Je kan de keuze voor energiebronnen voor verwarming niet nemen los van de rest van de woning (isolatie, luchtdichtheid, ventilatie, warmteafgifte, … ). Daarom loont het een afspraak te maken met je provinciaal steunpunt duurzaam bouwen voor een volledige doorlichting van je woning. Contactgegevens vind je op http://www.do.vlaanderen.be/provinciale-en-stedelijke-steunpunten."

Producten

Systeem C: Mechanische Ventilatie

Vasco Ventilation Concepts

Systeem C: Mechanische Ventilatie

Individueel bouw- en energieadvies op maat

Dialoog vzw

Individueel bouw- en energieadvies op maat

Zonnekaart - is uw woning geschikt voor zonnepanelen?

Vlaams Energieagentschap (VEA)

Zonnekaart - is uw woning geschikt voor zonnepanelen?

Duurzaam bouwen? Kies voor beton

Coeck nv

Duurzaam bouwen? Kies voor beton

Kwaliteit, energiezuinigheid en BEN (= Bijna EnergieNeutraal)

Verelst Woningbouw en Renovatie

Kwaliteit, energiezuinigheid en BEN (= Bijna EnergieNeutraal)