Voorlopige oplevering aan de orde bij ontbreken groot element?

Vraag

Ik heb een aangetekend schrijven ontvangen met de boodschap dat mijn nieuwbouwappartement wordt opgeleverd alsook de ondergrondse garage. Nu weet ik dat de bouwkraan nog staat voor de andere blokken van het appartementsgebouw, zodat mijn auto niet op zijn plaats in de garage kan staan. Bovendien wordt het appartement opgeleverd zonder terras (terwijl dit wel in de akte staat en dus nog gebouwd moet worden).

Is er een mogelijkheid om een aangetekend schrijven te sturen en geld achter te houden? Ik kreeg namelijk te horen dat als ik niet al het geld betaal, ik geen voorlopige oplevering krijg. Is dit zo? Mag er een voorlopige oplevering plaatsvinden als er zo iets groots nog ontbreekt?

Antwoord

Hier volgt het advies van architect Paul De Maesschalck:

"Een voorlopige oplevering kan maar pas plaatsvinden als alle werken uitgevoerd zijn, op kleine details/afwerkingen na. Hetgeen opgeleverd wordt, moet ook bruikbaar zijn voor de bouwheer.

Als deze man een andere parkeerplaats aangeboden krijgt, zou je nog kunnen zeggen dat zijn ongemak (tijdelijk) gecompenseerd wordt, maar dat zijn terras nog ontbreekt is toch wel een belangrijk punt, meen ik. 

Niet betalen, geen oplevering. Dit wordt inderdaad zo gespeeld door de bouwpromotoren.  In principe kan dit niet, want dan kan de promotor (die toch nog werk heeft in dit gebouw en geen nadeel ondervindt als er een appartement wat later opgeleverd wordt) het nog lang rekken en ervoor zorgen dat de bouwheer met zijn huidige woonst in de problemen komt (opzeg huur, dubbele huur, …). Maar ja, de promotor staat op dat vlak wel sterk. Een vroegere cliënt van mij zat ook in die situatie en heeft lang tegengesparteld, maar uiteindelijk moeten toegeven en moeten betalen, want hij stond met de rug tegen de muur.

Nadien is hij dan wel in proces gegaan tegen de promotor, iets wat deze man dus ook kan, maar dat kost uiteraard ook weer geld."

Producten

Blijf op de hoogte van nieuws over bouwen en verbouwen

Livios

Blijf op de hoogte van nieuws over bouwen en verbouwen

Modern zoals het woord het al zegt, compact en verrassend ruim.

Splendid woningbouw

Modern zoals het woord het al zegt, compact en verrassend ruim.

Gereedschappen

Gamma Belgie

Gereedschappen

Open Wervendag

Build Your Home

Open Wervendag

Eigentijdse en moderne nieuwbouwwoningen

Hustings Bouwgroep

Eigentijdse en moderne nieuwbouwwoningen

Bouwen of renoveren? Vraag je gratis bouw- en renovatieboek aan

Verstandig Bouwen

Bouwen of renoveren? Vraag je gratis bouw- en renovatieboek aan