Mogen we scheidingsmuur aan plat dak zonder vergunning verhogen?

Vraag

We hebben een oud rijhuis uit de jaren 60 en zowel de buur als wij hebben een bijbouw die aan elkaar grenzen (dat was al zo toen we het pand kochten). Onze buur heeft zijn dak een paar jaar geleden vervangen (gewone roofing met geen of amper isolatie). Maar het is wel netjes gedaan.

Nu willen wij ons dak aanpakken (met isolatie en EPDM). Maar door onze isolatie komt ons dak boven het "scheidingsmuurtje" (amper 15 cm hoog) met de buur uit, dus moeten we dit verhogen om de afwerking van de EPDM goed te doen.

We willen dit doen met cellenbetonstenen, maar hierdoor zullen we ook zijn kant waterdicht moeten afwerken met EPDM. Dus gaat dit altijd wel visueel waar te nemen zijn. We gaan dan ook op het muurtje een deksteen plaatsen (want deze is nu niet aanwezig). Onze vraag: kan de buur ons dit verbieden en mogen we dit zonder vergunning verhogen?

Antwoord

"Voor de uit te voeren werken doet u best navraag op de dienst stedenbouw van uw gemeente. Allicht is geen bouwvergunning nodig", stelt advocaat Mark Huygen. "Betreffende het ophogen van de muur is best voorafgaandelijk overleg met uw buur noodzakelijk. Kijk vooreerst na of de muur al dan niet een gemeenschappelijke muur betreft."

Producten

Bouwen of renoveren? Vraag je gratis bouw- en renovatieboek aan

Verstandig Bouwen

Bouwen of renoveren? Vraag je gratis bouw- en renovatieboek aan

Combineer rolluiken en verticale screens moeiteloos met ventilatie

Wilms nv

Combineer rolluiken en verticale screens moeiteloos met ventilatie

Expertisepakket

SOS Ingenieur

Expertisepakket

Bouwmaterialen

Gamma Belgie

Bouwmaterialen