Kosten delen voor afwerking onafgewerkte scheidingsmuur of niet?

Vraag

We hebben halfopen gebouwd met scheidingsmuur op onze grond en daartegen dubbele isolatie met zwart doek. Na een jaar gaat de buur ook bouwen met een andere nokhoogte en minder diep als ons huis.

Wie moet de kosten van de afwerking van de blootgestelde muur ophoesten? Hoe komt stedenbouw erbij om een andere nokhoogte toe te kennen, dit moet toch problemen op waterinsijpeling geven, misschien niet nu, maar toch in de toekomst?

De nieuwe buren maken zich boos omdat we terughoudend waren om de kosten te delen, vooral omdat zij dit eisten, waar is het wederzijds respect? Wij gingen ervan uit omdat de scheidingsmuur op onze grond staat de kosten van "hun" muur en afwerking voor hun is? Kunnen wij ons verhaal halen gesteund op een artikel in het burgerlijk wetboek?

Antwoord

"U kan best op de dienst stedenbouw van uw gemeente navraag doen over de verleende bouwvergunning van uw buur", stelt advocaat Mark Huygen. "Het is niet mogelijk om de afwijking van de nokhoogte aan de hand van uw vraagstelling te beoordelen. Betreffende de wachtgevel en eventuele overnameprijs kan u tevens best contact opnemen met uw architect die destijds de plannen op deze wijze heeft opgemaakt."

Producten

Advies en procedurebijstand in andere disciplines

Dehaese & Dehaese advocatenkantoor bvba

Advies en procedurebijstand in andere disciplines

Bijstand in bouwproces

Huygen Advocaten

Bijstand in bouwproces

Fiscaal advies

Monard Law

Fiscaal advies