Moeten wij isolatie buren op ons perceel toestaan?

Vraag

bouw 2

bouw 2

bouw 4

bouw 4

bouw 5

bouw 5

Wij zijn momenteel een gesloten bebouwing aan het bouwen. Onze buren zitten nu ook in dezelfde bouwfase. Wij hebben een terrasmuur van 3 m hoog. Hun aanbouw komt verder dan ons huis en is, na een wijziging van hun bouwvoorschriften, verhoogd tot 4 m. Wij zijn akkoord gegaan met die verhoging.

Waar we niet van op de hoogte waren, is dat ze dit hoger uitstekend stuk nu ook op onze terrasmuur willen isoleren en hierdoor komt hun dakafwerking op onze achtergevel. Dit is zonder overeenkomst gebeurd. Ons ontwerp is zo opgemaakt dat onze gevelbekleding (houten latjes) doorloopt tot op onze beide terrasmuren (links en rechts) 3 m hoog. Ons ontwerp zou uit evenwicht zijn als hun dakrand op onze gevel blijft.

Momenteel hebben wij verschillende keren aangestuurd op een gesprek/overeenkomst met de buren, maar we krijgen geen gehoor. Mogen wij eisen/vragen dat hun dakrand over de volledige lengte op ons perceel verwijderd wordt? Dit houdt dan wel in dat zij hun aanbouw langs binnen moeten isoleren. Tussen hun aanbouw en onze terrasmuur is momenteel ook te weinig isolatie (voor ons een buitenruimte, maar voor hen een binnenruimte)

Antwoord

We kregen onlangs een gelijkaardige vraag. Advocaat Jo Dewez legde daarin uit dat je de isolatie kan toestaan of weigeren. Als jullie dit niet willen, laat je je best bijstaan door een advocaat om dit in een overeenkomst vast te leggen. 

Producten

Makelaarsovereenkomsten

Monard Law

Makelaarsovereenkomsten

Bouwrecht en onroerend goed - adviesverlening

Dehaese & Dehaese advocatenkantoor bvba

Bouwrecht en onroerend goed - adviesverlening

Bijstand gerechtelijke procedure

Huygen Advocaten

Bijstand gerechtelijke procedure