Binnen welke termijn moet gemeente reageren op vraag over bouwvoorschriften?

Vraag

We hebben een bouwgrond waarop we graag een huis willen bouwen. In de bouwvoorschriften staat dat een plat dak niet mag. We willen dit toch en onze architect heeft twee maanden geleden gevraagd aan de bouwdienst van de gemeente of dit kan bekeken worden. We hebben tot heden nog geen antwoord, en onze bouwvoorschriften zijn bijna verlopen.

Hoeveel tijd heeft de gemeente om een antwoord te geven? En wat als mijn bouwvoorschriften tegen dan zijn vervallen? Kan ik de gemeente hiervoor aanklagen aangezien zij geen antwoord hebben gegeven op tijd?

Antwoord

Het is voor advocaat Mark Huygen niet duidelijk wat je bedoelt met bouwvoorschriften die komen te vervallen. Zijn dit de voorschriften in het verkavelingsplan? Of is er al eerder een vergunning afgeleverd en vraag je nu een afwijking? Hoe dan ook, het antwoord kan je bekomen via je gemeente.

Op 23 februari 2017 werden de stedenbouwkundige vergunning, de verkavelingsvergunning en de milieuvergunning in Vlaanderen samengevoegd tot de omgevingsvergunning. Bij indienen van een bouwaanvraag dient de gemeente binnen de 30 dagen te oordelen of jouw aanvraag ontvankelijk en gegrond is. Informeer dus bij je gemeente naar het uitblijven van een antwoord.

Producten

Advies en procedurebijstand in andere disciplines

Dehaese & Dehaese advocatenkantoor bvba

Advies en procedurebijstand in andere disciplines

Aanneming en onroerend goed

Monard Law

Aanneming en onroerend goed

Bijstand in bouwproces

Huygen Advocaten

Bijstand in bouwproces