Percentage in bouwkost van bouwdelen

Vraag

Zoals elke Belg zit ook ik met een baksteen in mijn maag en wil graag zelf (veel) doen om de kosten te drukken. Hebben jullie een idee van op welke posten het meest bespaard kan worden, zodat ik geen onnodige tijd stop in het zelf uitvoeren van zaken waarop ik nauwelijks besparingen realiseer. M.a.w., wat is het gemiddeld percentage bijdrage tot de totale kost van elk van de hoofdcomponenten van een bouw of verbouwing?

Antwoord

Je maakt een vrij onlogische redenering. Het metselwerk is zonder twijfel de duurste post in het hele bouwproject. Maar als je nu absoluut geen kennis hebt van metselen, begin je er toch best niet zelf aan, ook al kan je zo op het eerste gezicht een aardige euro besparen. Maar wat als je uit onwetendheid een elementaire fout maakt, bijvoorbeeld tegen het plaatsen van de waterkerende laag. De kosten die je achteraf hebt om dit te herstellen, zullen duurder uitvallen dan wanneer je de werken had uitbesteed aan een ervaren metselaar.

We willen je hier nu niet weerhouden om dingen zelf te doen. Maar de uitgangspositie is nogal ongelukkig. Je kiest beter voor de aspecten waar je jezelf zeker in voelt of waar je ervaring in hebt, dan voor deze die het duurst zijn om uit te besteden.

Om toch een concreet antwoord op jouw vraag te geven, vind je hieronder een overzicht van de verschillende bouwfases en hun kosten

Ruwbouw

Grondwerken 0,95 à 1,16%
Riolering1,27 à 1,48%
Metselwerk20,60 à 22,13%
Thermische isolatie4,12 à 4,46%
Gewapend beton6,25 à 6,75%
Vloerplaten en welfsels5,04 à 5,15%
Dak10,26 à 10,38%
48,49 à 51,51%

Afwerking

Buitenschrijnwerk5,20 à 6,00%
Beglazing 4,20 à 5,00%
Sanitaire installatie6,40 à 7,00%
Elektrische installatie3,40 à 4,20%
Verwarming6,40 à 7,00%
Muur- en plafondbekleding4,40 à 5,50%
Vloerbekleding5,20 à 6,30%
Binnenschrijnwerk2,80 à 3,20%
Keuken en muurkasten3,90 à 4,50%
Metaalwaren, hang- en sluitwerk0,60 à 1,00%
Schilderwerk2,80 à 3,20%
Allerlei0,80 à 1,00%
46,10 à 53,90%
Reactie van Christophe Debrander: Er zijn nog enkele andere manieren om te besparen op de bouwkost. Zo kan je tijdens de werken al onmiddellijk besparen door de boel van de aannemers op te ruimen.'s Avonds stenen voor de metselwerken van de dag erop

klaarzetten,...

Als je je aannemers benadert met deze intentie zijn ze vaak bereid een forfaitaire korting toe te kennen indien je deze intentie tijdens de werken waar maakt (dat zijn namelijk puur manuren zonder technische kennis, die je veel avondwerk geven, maar ook veel kunnen besparen)

Daarnaast kan je op de stookkosten besparen:een belangrijk aspect waar je op termijn veel mee zal kunnen besparen is door zelf de isolatie aan te brengen, eventueel onder toeziend oog van de aannemer en/of architect, en dit in een grotere dikte dan "gebruikelijk" (indien je het zelf wil en kan doen, is 10cm vloerisolatie, 15cm spouwisolatie én 20cm dakisolatie geen overbodige luxe). het CORRECT aanbrengen van bijkomende isolatie kost namelijk vooral veel aan manuren, maar als je het zelf aanbrengt is het een kleine investering die je al na enkele jaren (door een lagere stookkost) terugverdiend hebt. En wat de bouwwereld ook moge beweren... elke centimeter bijkomende isolatie rendeert direct naar een hoger comfort en een lager energieverbruik.

In dit geval is ventilatie (liefst met warmterecuperatie), wel belangrijk. Deze kan toch ook een 2 à 3% van het budget in beslag kan nemen. Het systeem met warmterecuperatie kan wel tot 50% van je stookkosten besparen.

Beantwoord door: Livios
Meer beantwoorde vragen over Fundering

Vind je dit artikel interessant?

bookmark_border Bewaar artikel

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

Producten

Flexotank: meer dan een regenwaterput ...

O beton

Flexotank: meer dan een regenwaterput ...

Architectonisch sierbeton van SVK

SVK

Architectonisch sierbeton van SVK

Grenzeloze mogelijkheden met betonbestrating

Coeck nv

Grenzeloze mogelijkheden met betonbestrating

Dit is de perfecte basis voor je tuinhuis

Qlikbeton

Dit is de perfecte basis voor je tuinhuis

Geïsoleerde vloeren

Evolution Products

Geïsoleerde vloeren

Presentatie: funderingen, balken en draagvloeren voor beginners

SOS Ingenieur

Presentatie: funderingen, balken en draagvloeren voor beginners