Alternatief voor balk boven raam in buitenmuur

Vraag

Wij zijn bezig met het bouwen van een moderne woning met 2 verdiepingen die volledig met crepi zal bezet worden. Op het gelijkvloers hebben we 2 grote ramen van 2,5 m hoog en 5,5 m breed. Voor onze binnenmuur werken we met een thermoblok van 14 cm dikte en voor de buitenmuur een thermoblok van 9 cm dikte. Onze ingenieur berekende voor de binnenmuur een betonnen balk boven het raam van 45 cm hoog. Voor de buitenmuur kunnen we niet werken met een L-ijzer omdat de crépi hier niet op zal houden. De ingenieur stelde voor om met een korbo-systeem van Plakabeton te werken omdat dit onzichtbaar is, maar dat blijkt nogal duur te zijn. De firma die onze bouwmaterialen levert en ook ingenieurs heeft, beweert dat we voor de buitenmuur met staltonlento's kunnen werken. Het metselwerk wat op die staltons komt, moeten we dan met veel spouwhaken aan de binnenmuur vasthangen en tussen de voegen moeten we murfor leggen. Zal dit sterk genoeg zijn want we willen toch zeker zijn dat we achteraf geen scheuren gaan krijgen.

Antwoord

De beste oplossing voor deze problematiek is volgens Geert Loret in de gevel eveneens een betonbalk te maken. Enkel aan de overgang tussen de balk en het metselwerk zal de bezetter de nodige aandacht moeten besteden aan het voorkomen van scheuren. Aangezien 9 cm nogal smal is, wordt soms overgegaan tot het maken van 1 balk over binnen en buitenmetselwerk, met een onderbreking binnenin (bv3 cm PU-schuim), waarbij de balken samenhangen via een aantal ankers, zodat de stijfheid verhoogt.

Het gebruik van de Korbo-consoles van Plakabeton is eveneens een beproefde methode en kwalitatief zeker goed.

Ook Staltonbalken met erboven met Murfor verstevigd metselwerk is een mogelijkheid, maar 5,5 m overspanning is al heel wat. Jouw bouwmaterialenhandel kan je wellicht de nodige technische gegevens bezorgen, afkomstig van de fabrikant. Voor crepi is het natuurlijk belangrijk dat er geen doorbuiging voorkomt. Het zou desgevallend alleszins helpen indien je de hoogte van de metselstenen zo laag mogelijk houdt (bv. enkele lagen met gewone baksteen van 6 cm hoog) zodat je hier op weinig hoogte meer Murforwapening kan inplanten.

Beantwoord door: Geert Loret, Geert Loret
Meer beantwoorde vragen over Fundering

Vind je dit artikel interessant?

bookmark_border Bewaar artikel

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

Producten

Prefabkelders met funderingsfunctie

O beton

Prefabkelders met funderingsfunctie

Met beton als ruwbouwmateriaal staat je huis meer dan stevig in zijn schoenen!

infobeton.be

Met beton als ruwbouwmateriaal staat je huis meer dan stevig in zijn schoenen!

De stapelblokken: eenvoudig, snel te plaatsen en toch heel stevig

Coeck nv

De stapelblokken: eenvoudig, snel te plaatsen en toch heel stevig

3 manieren om je kelder waterdicht te maken

Aquaplan

3 manieren om je kelder waterdicht te maken

Hoe opstijgend vocht aanpakken?

Vochtbestrijding TIBAS

Hoe opstijgend vocht aanpakken?

Voordelen Schroefpalen vs beton

Soiltek schroeffunderingen

Voordelen Schroefpalen vs beton