Verluchting woning via roosters in ramen of niet?

Vraag

Wij gaan aluminium ramen gebruiken met HR-glas. De woning zal goed geïsoleerd zijn.
Mijn vraag is nu hoe belangrijk is een goede verluchting? Verschillende leveranciers van ramen zeggen dat dit eigenlijk niet nodig is als er genoeg ramen en deuren open kunnen (kippen). Onze architect had mechanische verluchting roosters voorzien aan de ramen.
Omdat er veel leveranciers van ramen zijn die dit niet echt aanraden stel ik me nu echt de vraag of dit nodig is
Ook had ik graag geweten of 4-seizoenen glas echt de moeite is, omdat afhankelijk van de leveranciers er hier ook terug verschillende meningen zijn. Het glas zou wel degelijk een deel van de warmte buiten houden in de zomer (hoewel bepaalde leveranciers dit ook terug tegenspreken), maar zou ook de meeste warmte buitenhouden in de winter en in de tussen seizoenen.

Antwoord

In principe beantwoorden we slechts één vraag per keer, maar omdat deze in dezelfde lijn liggen, maken we een uitzondering. Kijk al eens bij vraag 2086 voor wat betreft de ventilatieroosters. Er zijn ook roosters die boven het raam worden geplaatst, minder opvallend dus. Je kan ook gebruik maken van zelfregelende roosters, om te vermijden dat je ze vergeet open te zetten. Deze roosters zetten hun kleppen automatisch open of dicht in functie van de windsnelheid zodat steeds het juiste debiet gehaald wordt.

Een goede ventilatie is in ieder geval erg belangrijk, daar kunnen we niet genoeg op hameren. Hoe beter een woning wordt geïsoleerd en tochtvrij gemaakt wordt, hoe meer er moet worden geventileerd om een gezond binnenklimaat te krijgen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, zie ook ventilatiesystemen. Ook op de site en in deze vragenrubriek is er al veel over geschreven, zoek maar eens op het trefwoord "ventilatie".

Wat betreft het 4-seizoenenglas lezen we het volgende in Verstandig Bouwen en Renoveren:

" Heb je grote beglaasde oppervlakken met een oriëntatie naar het zuidoosten, het zuiden, of het zuidwesten, dan is de zogenaamde "4 seizoensbeglazing" de ideale oplossing. Dit is een neutrale HR-beglazing, die in de zomer overhitting door rechtstreekse inval van zonnestralen sterk beperkt, en die er 's winters voor zorgt dat de warmte maximaal binnen blijft, dankzij de goede k-waarde van 1.1 W/m2K. Het grote voordeel van de 4-seizoensbeglazing is dat je 's zomers jouw ramen niet moet verduisteren om de wamte buiten te houden. Het blijft dus helder en klaar binnen, en het zicht naar buiten wordt niet belemmerd. De 4-seizoensbeglazing valt onder de noemer "HR-glas". Dus ook voor dit type glas kan je genieten van een belastingverminderng."

Beantwoord door: Livios
Meer beantwoorde vragen over Materiaalkeuze

Vind je dit artikel interessant?

bookmark_border Bewaar artikel

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

Producten

Kömmerling 76

Kömmerling

Kömmerling 76

Onze pvc ramen: een combinatie van uitstraling en superieure isolatiewaarden

Belisol ramen en deuren

Onze pvc ramen: een combinatie van uitstraling en superieure isolatiewaarden

IQON - een aluminium schuifraam voor panoramische vergezichten

Winsol

IQON - een aluminium schuifraam voor panoramische vergezichten

Aluminium deuren

Oben

Aluminium deuren

3 soorten houten poorten

Camba

3 soorten houten poorten

Een deurtrekker die één is met het paneel: Uno/One

Frager - Fralu

Een deurtrekker die één is met het paneel: Uno/One