Filters ×

Zoek op

Erik Wieërs


Gemeente Grimbergen
Type nieuwbouw
Bouwstijl modern/hedendaags

Waarom koos de collega-architect deze architect?

Erik Wieërs biedt een frisse kijk op de dingen met een intelligente architectuur. Daarmee wrikt hij zich los van het van het keurslijf van de mode-architectuur waarin zovelen van zijn collega's verstrikt zitten.

Troeven

Door het sterk hellende terrein ligt de tuinzijde één verdieping lager dan de straatzijde. De beproefde methode van de overige huizen in de wijk is het ophogen. Het terrein wordt in dat geval vervormd om het banale beeld van de standaardwoning te kunnen dragen.
Interessanter vonden wij het om het beeld te vervormen en het terrein zo natuurlijk mogelijk te behouden. De woning is bijgevolg via een brug verbonden met haar omgeving.

Materialen

Het rechthoekige basisvolume is omgevormd tot een trapezium. Aan de achterzijde wordt een grote hap uit het volume gesneden als buitenterras. Het terras, binnen het volume, schermt de inkijk bij de buren af en trekt het straatniveau door in een balkon uitkijkend op het achterliggende bos.
De trapeziumvorm verstekt het zicht naar achteren, formaliseert het hellende terrein, ondersteunt het perspectief in aanzicht en bevestigt de ligging van de woning aan een T-kruispunt.

Ben je architect en wil je ook een van je projecten in de kijker zetten? Laat het ons weten.