Filters ×

Zoek op

Timothy De Sloovere


Gemeente Gent
Type renovatie
Bouwstijl modern/hedendaags

Waarom koos de collega-architect deze architect?

Livios koos voor de eigen woning en beroepspraktijk van Timothy De Sloovere, een erg geslaagde renovatie van een oude burgerwoning in Gent. Licht en ruimte staan centraal in deze woning waarbij ook de stadstuin en de verdiepingen betrokken worden in de leefruimtes.

Troeven

Er werd vastgelegd dat de woning in tegenstelling tot haar oorspronkelijke toestand, licht en ruimte zou uitstralen. Een flexibele inrichting werd vooropgesteld, waarin de stadstuin deel van het wonen zou uitmaken. De werken, uitgevoerd binnen een tijdspanne van zes maanden, startten met een volledige tabula rasa van het gelijkvloers. In de lege ruimte werd een organiserend balkelement ingeschoven. De grote glazen deuren kunnen zich volledig openen om zodoende het stadstuintje om te toveren tot een groen zitsalon. Het verwijderen van een volledige vloer tussen het gelijkvloers en de eerste verdieping zorgt ervoor dat deze niveaus sterk betrokken worden bij het dagleven.

Er werd van bij het begin aan vastgelegd dat de woning in tegenstelling tot haar oorspronkelijke toestand, licht en ruimte zou uitstralen. Het organiseren van aparte woonvertrekken was uit den boze en een flexibele inrichting werd vooropgesteld. De kleine stadstuin zou deel uitmaken van het wonen.
Muren zouden wij herleiden tot een minimum en in tegenstelling hiermee werd in de lege ruimte een balkelement ingeschoven. Deze balk fungeerde als leidraad voor de organisatie van het wonen. Het kreeg een leidende, scheidende en dragende functie met herberging van alle functies, zoals vestiaire, toilet, keuken, bergruimte, trap naar de verdieping en kelder.
De grote glazen stalen deuren zijn een venster op de stadstuin en kunnen zich bij aangenaam weer volledig openen zodat de kleine stadstuin om getoverd wordt tot een groene zithoek onder de bomen, midden in de stad. Door het doortrekken van de vloerafwerking, een polyurethaan gietvloer, van binnenuit tot op het terras en door te werken zonder niveauverschil, vervaagt de grens sterk tussen binnen en buiten en lijkt de ommuurde stadstuin een groene kamer.
Het verwijderen van een volledig vloerpakket tussen het gelijkvloers en de eerste verdieping, alsook het verschuiven van de balk op het gelijkvloers met als resultaat dat een aangename ontvangstruimte ontstaat en de trap naar de eerste verdieping zeer uitnodigend komt te staan, zorgt ervoor dat de verdiepingen sterk betrokken worden bij het dagleven en niet enkel deel uitmaken van het nachtleven.

Materialen

Deze vloerbekleding, een polyurethaan gietvloer, werd volledig op het gelijkvloers toegepast, zowel binnen als buiten. Daar de vloer naadloos is en zonder enige voeg wordt geplaatst en tevens in alle mogelijke kleuren verkrijgbaar is kan hiermee een heel bijzondere sfeer worden verkregen. Door gebruik te maken van stalen ramen, konden de grote draaivensters naar de tuin toe gerealiseerd worden, wat onmogelijk was in aluminium, pvc of hout. Het betreft hier raamoppervlakken van 2,2 x 3 meter. Een afwateringsgeul uit rvs werd op maat gemaakt voor de volle lengte van de achtergevel. Deze zorgt voor een bijna onzichtbaar afwateringssysteem van het water op het terras. De vloerafwerking werd naadloos aangesloten tegen deze fijne geul uit rvs.

Ben je architect en wil je ook een van je projecten in de kijker zetten? Laat het ons weten.