Filters ×

Zoek op

Thomas Cols


Gemeente Kontich
Type renovatie
Bouwstijl modern/hedendaags

Waarom koos de collega-architect deze architect?

De architect is erin geslaagd om de alledaagse typologie van een schuur te transformeren in een hedendaagse leefomgeving, met veel zin voor detaillering, ruimtegevoel. De symbiose tussen het al bestaande gedeelte van de woning en de verbouwde schuur zorgen voor een architecturaal spanningsveld.

De architect zelf over de woning:

In de tuin van de bestaande woning stond een 100 jaar oude, bouwvallige schuur. De schuur werd hoofdzakelijk gebruikt als berging en belemmerde in belangrijke mate het uitzicht naar de ruime tuin. Het project is ontstaan vanuit de vraag hoe om te gaan met dit gegeven. Al zeer snel wordt het duidelijk dat de inplanting en het samenspel van woning en schuur kan leiden tot een nieuwe leefomgeving in nauwe relatie met de buitenruimte.

Troeven

  1. Relatie met buitenruimte
    De woning wil een nauwe relatie aangaan met de buitenruimte. De verschillende openingen zijn zodanig uitgewerkt dat het gevoel ontstaat dat de leefruimte midden in de tuin staat. De bestaande bogen zijn behouden en voorzien van een vaste beglazing met verdoken profielen. Naar de tuin toe kan een 6 m breed schuifraam volledig voor de gevel schuiven zodat het van binnenuit verdwijnt.


  2. Ruimtelijke relaties
    De bouwheer wenste uitdrukkelijk dat de op de verdieping gelegen kinderkamers een relatie zouden behouden met de leefruimte. Een vide waarin de trap omhoog klimt, zorgt voor een extra gevoel van ruimte naar de tuin toe. Via een groot binnenraam kijkt de kinderkamer terug naar de leefruimte. Zo ontstaat een belangrijke wisselwerking tussen de verschillende plekken in de woning.


  3. Flexibiliteit
    De uitbreiding is opgevat als het verlengde van de bestaande woning. Het wonen zelf kan volgens de seizoenen de woning anders gaan innemen. Vanuit de wintercocon naar de volledige open leefomgeving in de zomer. Tegelijk is er verder nagedacht over de mogelijkheid om er een familielid zelfstandig te laten wonen. De aansluitingen zijn voorzien voor een keukenmeubel en een aparte toegang is mogelijk.


  4. Privacy en openheid
    De woning zorgt, zowel door de schakeling van volumes als door de inplanting van de openingen, voor een natuurlijke afscherming en openheid. Het tussenvolume biedt door het lage raam voldoende privacy, maar opent zich aan de andere zijde volledig naar een rustige patioruimte. Ook de badkamer aan de voorzijde verhindert inkijk door een hoog raam dat wel licht en lucht bezorgt.


  5. De inrichting is bewust sober gehouden om zoveel mogelijk de tuin en het spel van de verschillende belichtingen en seizoenen hun dynamiek te laten geven aan de binnenruimte.

Materialen

  1. Beperkte materiaalkeuze
    Vanaf de aanvang is er steeds voor gekozen om het aantal verschillende materialen zoveel mogelijk te beperken. De trap en de vloeren zijn uit massief eikenhout, achteraf geolied. Alle wanden zijn wit gepleisterd en in de badkamer zijn de vloeren en wanden met witte tegels 5 x 5 cm afgewerkt. Voor de raamprofielen is antraciet als kleur gekozen zodat deze subtiel worden afgelijnd. Op die manier wordt een sober geheel bekomen waarin de kleuren en het licht van de omgeving tot hun recht kunnen komen.


  2. Volkern gevelbekleding
    Om het verbindingsvolume zo neutraal mogelijk te houden, is gebruik gemaakt van volkern gevelbeplating in zo groot mogelijke afmetingen. Deze zijn onzichtbaar bevestigd tegen de achterliggende keperstructuur.


  3. Antraciet voegwerk
    De bestaande stenen zijn antraciet opgevoegd zodat het metselwerkverband en de textuur van de stenen maximaal tot hun recht komen. Op die manier sluit het buitenschrijnwerk bovendien mee aan bij het metselwerk.


  4. Schuifraam voor gevel
    Om het gevoel buiten te leven waar te maken is het schuifraam voor de gevel geplaatst. Niet alleen wordt het daardoor mogelijk om het volledig open te schuiven, maar daarnaast verandert het gebruik van het schuifraam mee de gevelcompositie.


  5. Houten vakwerk nokligger
    Door de vide kan de vloer van de eerste verdieping de spantkracht van het dak niet mee opnemen. Om die kracht te beperken is daarom gekozen voor een dragende nokligger. Deze is als vakwerkligger uitgewerkt om de openheid van de dakvlakken te vrijwaren.

Ben je architect en wil je ook een van je projecten in de kijker zetten? Laat het ons weten.