Filters ×

Zoek op

Confrontatie met een andere architectuurbeleving


Gemeente Sint-Katelijne-Waver
Type nieuwbouw
Bouwstijl modern/hedendaags

Architect Jos Serneels kwam helemaal in de ban van de Australische architectuurbeleving. Dit bouwen met respect voor de natuur, spaarzaam omgaan met energievormen en de daaruit voortvloeiende creativiteit paste de architect toe in deze kleuterschool met een beperkt budget.

Voor de nieuwbouw van de ‘Dijkstein’- kleuterschool bleek amper budget beschikbaar. Toch ging architect Jos Serneels de uitdaging aan. Hij dokterde een creatief en haalbaar concept uit, waarin cellenbeton een sleutelrol speelt. “Bij een project met dergelijke zware prijsdruk is het zeer belangrijk te waken over de totaalkost en eerder te zoeken naar een positieve wisselwerking tussen de onderdelen dan op elk element afzonderlijk te focussen”, legt hij uit. De keuze voor cellenbeton betekende binnen het geheel een aanzienlijke besparing. De isolatie – thermisch en akoestisch – zit gewoonweg geïntegreerd in het bouwmateriaal en brengt bijgevolg geen extra kosten mee. De isolatie is bovendien vlot moduleerbaar door de dikte van de verwerkte blokken te variëren. Vergeten we evenmin het aspect brandveiligheid en de tactiliteit: de blokken voelen niet koud aan wat een kleutervriendelijk neveneffect inhoudt.

De lichtheid van het materiaal heeft niet alleen een positieve weerslag op de verwerkingssnelheid, maar laat ook toe om veel te besparen op de funderingswerken – veelal volstaat een verstijfde betonplaat – en gebruik te maken van een lichte (goedkope) dragende structuur. “Men moet geen geld in de grond stoppen dat men voor aangenaam wonen kan benutten”, vat Jos Serneels samen.


Stokpaardje Deze bouwmaterialen worden hier gecombineerd met veel hout voor de dakdragers, de ramen en deuren. Jos Serneels argumenteert zijn keuze als de natuur bij de kinderen brengen. Het schoolgebouw is ontworpen met het oog op minimaal energieverbruik. Koeling blijkt dan ook overbodig. Akoestiek vormt een stokpaardje van architect Jos Serneels. “Door in te grijpen op vorm en afmetingen van de ruimten wordt veel mogelijk zonder extra kosten voor isolatie”, verzekert hij.

Het schoolgebouw mocht vrij ingeplant worden op het beschikbare terrein. De architect plaatste het aan de beboste zuidrand, zodat maximaal open ruimte behouden bleef als speelveld. De klasjes – gemiddeld 8 x 8 m – verlopen trapsgewijs volgens de leeftijd van de kleuters. Zo ontstaat ook telkens een intieme buitenzone per klasje. Daar het dak 4 meter ver is doorgetrokken over de buitenruimte, kunnen de kleine spruiten maximaal buitenspelen in de zomerse schaduw van de bomen en de winterse late zon.

Tijdens de bouwfase werden alle kleuters betrokken bij hun schooltje. Jos Serneels ‘onderwees’ hen met plezier hoogst persoonlijk in het hoe en waarom van hun nieuwe schooltje. Wij kunnen het ons voorstellen alsof we er zelf bij zaten, want de gedrevenheid en overtuiging om architectuur maximaal in dienst te stellen van de mens, met diep respect voor de omgeving, werkt beklijvend bij Jos Serneels.


Lees het volledig artikel (pdf)

Kom via onze infosessies  te weten hoe u Ytong in uw project kan toepassen. Schrijf hier in.

Lees meer