Filters ×

Zoek op

Burchtgevoel


Gemeente Hasselt
Type nieuwbouw
Bouwstijl modern/hedendaags

Een geslaagd voorbeeld van de architectuur van Jos Vanderperren is een rijwoning in de stad Hasselt. De opdracht bestond erin een woning-atelier te bouwen waarin het ‘burchtgevoel’ nadrukkelijk aanwezig zou zijn.

De bouwheren zijn beiden werkzaam in de kunstbranche. Ze beschikten over een ruim perceel. Ook hier pastte architect Jos Vanderperren het barokke ruimte-in-de-ruimteprincipe toe.

Achter de zwarte wand van de voorgevel bevindt zich het atelier dat zijn licht van een lichtstraat in het dak krijgt. De kern bevat een natte cel en wc. Daarachter, wat teruggetrokken, ligt het privé-gedeelte. Het dak in metaal sluit mooi aan bij dat van de buren. Daaronder ligt een plat dak. Binnenin werd veel staal gebruikt maar ook cellenbeton, dat zichtbaar werd gelaten. Het geheel komt zeer industrieel over. De enige versiering is de kern in OSB waarop geverniste geroeste platen moeten komen.


Eigentijds Jos Vanderperren behoort tot één van de meest opmerkelijke eigentijdse ontwerpers in Vlaanderen. Zijn pure, uitgezuiverde stijl roept herinneringen op aan die van de grote internationale bouwmeesters. Zijn inspiratie beweert hij nochtans te halen uit de barok, een bouwstijl die hem reeds van in zijn jeugdjaren fascineerde en die hem sindsdien nooit meer losliet. Elk van zijn creaties is dan ook meer dan alleen maar een bouwwerk, het is een statement.


Lees het volledig artikel (pdf)

Kom via onze infosessies  te weten hoe u Ytong in uw project kan toepassen. Schrijf hier in.

Lees meer